Ocjena najboljih dizalica topline za grijanje kuća za 2020. godinu

0

Toplinske pumpe koje koriste prirodnu energiju za odvajanje topline u sustavima grijanja i vodoopskrbe dobivaju popularnost. Izbor takvih sustava na tržištu je velik, međutim, cijena je također visoka. Urednici stranice "best-hr.designuspro.com" pripremili su za vas pregled najboljih dizalica topline za 2020. godinu.

Načelo i dijagram toplinske pumpe, vrste

Načelo

Dizajn bilo koje dizalice topline uključuje 2 dijela: vanjski (apsorbira toplinu iz vanjskih izvora) i unutarnji (uklanja uklonjenu toplinu izravno u sustav grijanja prostorije). Vanjski obnovljivi izvori toplinske energije su, na primjer, toplina iz zemlje, zraka ili podzemne vode. Ovaj dizajn omogućuje vam značajno smanjenje troškova grijanja ili hlađenja privatne kuće, jer se oko 75% energije generira zahvaljujući besplatnim izvorima.

Shema rada

Sustav grijanja uključuje: isparivač; kondenzator; ispusni ventil koji smanjuje tlak u sustavu; kompresor koji povećava tlak. Svaka od tih jedinica međusobno je povezana zatvorenim krugom cjevovoda, unutar kojeg se nalazi rashladno sredstvo. Rashladno sredstvo je u prvim ciklusima u tekućem stanju, u sljedećem - u plinovitom. Ova tvar ima nisko vrelište, stoga se, uz mogućnost opreme zemaljskog tipa, može pretvoriti u plin dostižući razinu temperature tla. Zatim plin ulazi u kompresor, gdje dolazi do jake kompresije, što dovodi do brzog zagrijavanja. Nakon toga vruća para ulazi u unutarnji dio dizalice topline i već se ovdje koristi izravno za grijanje prostora ili za grijanje vode. Rashladno sredstvo se zatim ohladi, kondenzira i ponovno postane tekuće. Kroz ekspanzijski ventil tekućina teče u podzemni dio da bi se ponovio ciklus grijanja.

Načelo hlađenja takve instalacije slično je principu grijanja, ali ne koriste se radijatori, već se koriste ventilokonvektori. U tom slučaju kompresor ne radi. Hladni zrak iz bunara izravno ulazi u sustav klimatizacije.

Vrste dizalica topline

Koje vrste dizalica topline postoje? Razlikujte opremu prema vanjskom izvoru toplinske energije koji se koristi u sustavu. Među kućanskim opcijama postoje 3 vrste.

Zemlja ili zemlja ("zemlja-zrak", "zemlja-voda")

Korištenje zemaljske toplinske pumpe kao izvora toplinske energije osigurat će ekološku prihvatljivost i sigurnost. Troškovi takve opreme su visoki, ali njena funkcionalnost je ogromna. Nije potrebno često održavanje i osiguran je dug radni vijek.

Dizalice topline na zemlji mogu biti dvije vrste: s vertikalnom ili vodoravnom ugradnjom cjevovoda.Metoda vertikalnog postavljanja je skuplja, jer zahtijeva duboko bušenje bušotine u rasponu od 50-200 metara. Horizontalnim rasporedom cijevi se polažu na dubinu od oko jednog metra. Kako bi se osiguralo prikupljanje potrebne količine toplinske energije, ukupna površina cjevovoda trebala bi premašiti 1,5-2 puta veću površinu grijanih prostorija.

Vodena pumpa ("voda-zrak", "voda-voda")

Za južne regije s toplom klimom prikladne su instalacije za vodu. U vodenim tijelima zagrijanim suncem temperatura vode na određenoj dubini relativno je stabilna. Poželjno je položiti crijeva na samo dno dna, gdje je temperatura viša. Za učvršćivanje podvodnih cjevovoda koristi se teret.

Zrak ("zrak-voda", zrak-zrak ")

U instalaciji zračnog tipa izvor energije je zrak iz vanjskog okruženja koji ulazi u izmjenjivač topline isparivača, gdje se nalazi tekuće rashladno sredstvo. Temperatura rashladnog sredstva je uvijek niža od temperature zraka koji ulazi u sustav, tako da tvar odmah vrije i postaje vruća para.

Uz klasične modele, traže se kombinirane mogućnosti instalacije. Takve dizalice topline nadopunjuju se plinskim ili električnim grijačem. U lošim klimatskim uvjetima performanse uređaja za grijanje se smanjuju i uređaj se prebacuje na alternativnu opciju grijanja. Takav dodatak posebno je relevantan za opremu tipa "zrak-voda" ili "zrak-zrak", jer upravo ove vrste opreme karakterizira smanjenje učinkovitosti.

Za regije s dugim, hladnim zimama sigurnije je koristiti toplinsku pumpu s izvorom tla. Zračne dizalice topline pogodne su za područja s blagom južnom klimom. Također, prilikom instaliranja opreme koja koristi zemaljsku energiju, trebali biste uzeti u obzir karakteristike tla. Produktivnost dizalice topline bit će mnogo veća u glinenom tlu nego u pjeskovitom. Osim toga, važna je dubina smještaja cjevovoda, cijevi moraju biti položene dublje od razine smrzavanja zemlje u hladnim razdobljima.

Najbolji proizvođači dizalica topline

Povratne informacije kupaca omogućile su nam da sastavimo ocjenu kvalitetnih proizvođača toplinskih pumpi koristeći najbolje komponente za proizvodnju opreme za grijanje. Te tvrtke uključuju:

 1. Međunarodna tvrtka Stiebel Eltron, osnovana u Njemačkoj 1924. godine.
 2. Američka tvrtka Cooper & Hunter.
 3. Japanska marka Daikin.
 4. Mitsubishi Corporation (Japan).
 5. Najmlađi proizvođač na tržištu je Kitano.
 6. Gree Electric (Kina).
 7. Hitachi isporučuje svestranu opremu koja odgovara svakoj zgradi.
 8. Panasonic (Japan).

Neosporni lideri u proizvodnji visokokvalitetne opreme za grijanje danas su japanske tvrtke.

Bolje je odlučiti koja će tvrtka kupiti instalaciju, nakon što se uzmu u obzir sve karakteristike i uvjeti u kojima će se raditi.

Najpopularniji modeli toplinske pumpe

Da biste razumjeli kako odabrati opremu za stvarnu uštedu, koliko košta i koliki će biti rok povrata, morate se upoznati s njezinim glavnim vrstama.

TOP modeli prema kupcima su sljedeći:

Geotermalna

Drugi naziv ovih uređaja je sustav "podzemna voda". Potrebna je toplina iz tla ispod točke smrzavanja, gdje čak i zimi ostaje malo pozitivna temperatura. Za rad je potrebna izgradnja bušotina dubokih do 100 metara ili vodoravno polaganje sustava cijevi izmjenjivača topline u zemlju. To ograničava mogućnost samostalnog sastavljanja takve opreme. Prosječna cijena, uzimajući u obzir podzemni cjevovod, viša je od cijene pumpi zračnog tipa.

Dizalica topline sa zemljom Stiebel Eltron WPC 10

Proizvodi njemačke kvalitete poznatog lidera u industriji kompaktni su. Prikladno upravljanje (zaslon osjetljiv na dodir). Približna cijena je 580 tisuća rubalja.

 • Snaga 10kW;
 • Potrebna dubina bušotine za ugradnju je 200-250 m.
Dizalica topline sa zemljom Stiebel Eltron WPC 10

Prednosti:

 • Kompaktne dimenzije;

Mane:

 • Poštovani;
 • Niska snaga grijanja u usporedbi s kolegama.

Daikin toplinska pumpa za izvor tla EGSQH10S18A9W

Kapacitet grijanja do 130 kvadratnih metara. m., ugrađeni spremnik tople vode, elektroničko upravljanje štedi energiju. Prosječni trošak od 1,5 milijuna rubalja.

 • Toplinska snaga 13 kW;
 • Potrošnja energije 2,34 kW;
 • Raspon radne temperature od 5 do 60 ℃.
Daikin toplinska pumpa za izvor tla EGSQH10S18A9W

Prednosti:

 • Parametri opreme s odvajanjem topline iz tla su 20-25% učinkovitiji od zračnih i praktički ne ovise o promjenama vanjske temperature.

Mane:

 • Visoka cijena.

Dizalica topline tla Stiebel Eltron WPC 13

Model se odlikuje kompaktnom veličinom i velikom izlaznom snagom. Približni trošak uređaja: 600 - 630 tisuća rubalja.

 • Toplinska snaga 13 kW;
 • Optimalna dubina bušotine je 260 - 325 m.
Dizalica topline tla Stiebel Eltron WPC 13

Prednosti:

 • Kompaktne dimenzije;
 • Visoka razina proizvedene toplinske energije.

Mane:

 • Složenost instalacije;
 • Potreba za bušenjem dubokih bušotina.

Za grijanje tople vode

Za ugradnju sustava grijanja zanimljivi su uređaji čija se ugradnja može izvesti kod kuće bez izvođenja velikih zemljanih radova radi oduzimanja topline iz tla. Stoga su najrasprostranjenije toplinske pumpe sustava "zrak-voda".

FAIRLAND AHP13AS

Koristi se za grijanje, opskrbu toplom vodom i grijanje vode u bazenu. Moguće je koristiti hibridno grijanje za radijatore i u sustavima podnog grijanja. Niska razina buke. Sastavljeno od originalnih japanskih komponenata.

 • Snaga grijanja - 13 kW;
 • Maksimalna razina buke je 55 dB;
 • Potrošnja energije 2,9 kW.
FAIRLAND AHP13AS

Prednosti:

 • Niska cijena (oko 200 tisuća rubalja);
 • Mogućnost korištenja za bazene.

Mane:

 • Nema funkcija zračnog hlađenja;
 • Radi samo od 380 V.

FAIRLAND AHP10A

Dizajniran za grijanje bazena, ovaj je uređaj dobar i kao izvor topline u krugu grijanja tople vode.

 • Snaga grijanja - 10 kW;
 • Maksimalna razina buke je 55 dB;
 • Potrošnja energije 2,3 kW.
FAIRLAND AHP10A

Prednosti:

 • Njegove karakteristike omogućuju primanje do 10 kW toplinske energije od 2,3 kW potrošnje energije.

Mane:

 • Proizvedeno u Kini od japanskih komponenata, pa je kvaliteta ponekad nepredvidljiva;
 • Dizajniran za rad na temperaturi zraka od najmanje -15 ° C, što nije uvijek izvedivo u klimi Ruske Federacije.

Cooper & Hunter CH-HP3,5SWNK

Opremljen podijeljenim kompresorom i izmjenjivačem topline. Ima nisku razinu buke, stoga je moguća instalacija za servisiranje stambenih prostora. Idealno za podno grijanje. Ima vanjski spremnik s ugrađenim grijaćim elementom za 1,5 kW kao dodatno osiguranje u slučaju naglih padova temperature zraka. Moguće je naručiti putem interneta s uputama kako sami instalirati uređaj.

 • Snaga grijanja - 3,5 kW;
 • Maksimalna razina buke - 63 dB;
 • Potrošnja energije 0,85 kW.
Cooper & Hunter CH-HP3,5SWNK

Prednosti:

 • Niska cijena u rasponu od 185 - 200 tisuća rubalja.

Mane:

 • Relativno mala snaga;
 • Ograničena veličina grijane površine, vrijeme zagrijavanja vode na +55 ° C je više od 4 sata.

Pretvarač

Ovo je naziv jedinica s mogućnošću glatke regulacije snage kompresora. Karakterizira ih preciznija kontrola temperature, zbog odsutnosti privremenih procesa pokretanja smanjuje se trošenje opreme. Budući da nema naglog načina prebacivanja, u elektroenergetskoj mreži se ne javljaju udarne struje (što može biti važno za slabe ožičenje daleko od naselja).

Kompresorom se upravlja prema frekvencijskom principu: izmjenična struja standardnih parametara ispravljačem se pretvara u istosmjernu. Tada ga elektronički uređaj ponovno pretvara u izmjenični napon, ali ovaj put u visoku frekvenciju. Takvo rješenje postaje posebna prednost ako se projektira inteligentni sustav grijanja koji reagira na vanjske čimbenike bez sudjelovanja ljudskog operatera.

Ocjena najboljih uređaja ove vrste u 2020 .:

 1. FAIRLAND AHP13AS;
 2. Cooper & Hunter CH-HP3,5SWNK;
 3. FAIRLAND AHP10A.

Opis ovih modela već je dat gore.

Za bazen s ugrađenim bojlerom

Korištenje agregata koji skupljaju toplinu iz okoliša omogućuje uštedu do 80% energije, a prisutnost ugrađenog izvora topline u strukturi daje instalaciji dodatnu pouzdanost. Njihova značajka: povećani zahtjevi za antikorozivnom zaštitom dijelova, jer je voda u bazenima obično zasićena kemijski aktivnim tvarima (klor, ozon).

Dizalica topline tla Danfoss DHP-S 26 Eco

Suvremeni generator topline s visokom pouzdanošću, napajan geotermalnom sondom instaliranom u bušotinama ukupne dubine 500-650 m. Trošak modela iznosi 1,1-1,2 milijuna rubalja.

Dizalica topline tla Danfoss DHP-S 26 Eco

Prednosti:

 • Funkcija HGW omogućuje istodobno grijanje i grijanje tople vode.

Mane:

 • Nemogućnost samoinstalacije od strane korisnika.

Danfoss DHP-L Opti Pro + 17

Još jedno rješenje od vodeće švedske marke na tržištu. Ima toplinsku snagu od 17 kW, zahtijeva bušotine ukupne dubine 300-400 m. Približni trošak iznosi 900 tisuća rubalja.

Danfoss DHP-L Opti Pro + 17

Prednosti:

 • Kontrola ovisna o vremenu;
 • cirkulacijske crpke s promjenjivom brzinom i HGW tehnologija omogućuju prosječno godišnje povećanje učinkovitosti do 20% u usporedbi s ostalim preinakama.

Mane:

 • Visoka cijena.

Danfoss DHP-S 33 Eco

Instalacija s toplinskom snagom od 33,5 kW, ukupna dubina bušotina za nosač topline iznosi 650-830 m. Raspon cijena za instalaciju kreće se od 1,2 do 1,3 milijuna rubalja.

Danfoss DHP-S 33 Eco

Prednosti:

 • Visoka razina snage.

Mane:

 • Složenost instalacije.

Svi prikazani modeli opremljeni su vanjskim spremnikom za vodu i električnim grijačem. Također se mogu povezati s bilo kojom drugom toplinskom opremom (solarni, plinski, tekući, izvori energije na kruto gorivo).

Preporuke i savjeti stručnjaka pri odabiru sustava grijanja svode se na činjenicu da je za regije s umjerenom ili polarnom klimom bolje dati prednost geotermalnim dizalicama topline, jer će zemaljska instalacija na niskim temperaturama raditi bez smanjenja ili gubitka performansi. Međutim, većina ljudi kupuje sustave grijanja zrak-voda. Popularnost ovih modela objašnjava se činjenicom da se radi o proračunskim opcijama za dizalice topline i da ih je prilično jednostavno instalirati (prilikom kupnje izdaje se prateći materijal - detaljne upute za ugradnju), za razliku od geotermalnih sustava čija je instalacija bolje planirana tijekom gradnje zgrade. Po cijeni, najjeftinije opcije za zemaljske dizalice topline znatno premašuju troškove opreme klase "zrak-voda" i "zrak-zrak". Da biste uklonili pogreške pri odabiru sustava grijanja, potrebno je konzultirati se sa stručnjakom i uzeti u obzir sve uvjete prostora u kojima će oprema za grijanje služiti. I tek nakon toga, odlučite koju pumpu je bolje kupiti.

Prednosti i nedostaci dizalica topline

Toplinske pumpe su jednostavne za upotrebu i gotovo su nečujne. Sigurna i pouzdana, kuća s takvim sustavom ima visoku razinu zaštite od požara. Kada upravljate vlastitim sustavom grijanja i klimatizacije, troškovi toplinske energije znatno su niži nego kod korištenja drugih sustava. Mnogi modeli pružaju ne samo funkciju grijanja, već i funkciju hlađenja.

Glavni nedostatak korištenja takvog sustava je visoka cijena opreme i, u nekim slučajevima, instalacije. Iznos uložen u instalaciju sustava grijanja može se boriti godinama. U nekim je slučajevima jeftinije koristiti alternativne izvore energije. Još jedan nedostatak, u starim preinakama dizalica topline, je nedovoljno zagrijavanje vode, samo do razine od 60 ℃. No, novi proizvodi na tržištu danas nemaju tu manu.

Gdje kupiti opremu koja vam se sviđa, morat ćete sami odabrati. Neki se modeli mogu naručiti i u trgovačkim lancima i u internetskoj trgovini.Danas postoji mnogo resursa na kojima možete pronaći detaljan opis modela, prosječnu razinu cijena, kao i korisne kritike vlasnika.

Ako imate iskustva u korištenju dizalica topline opisanih u ocjeni ili želite podijeliti informacije o drugom modelu, recite nam o tome u komentarima.

OSTAVITE RECENZIJU

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Pročitao sam uvjete korisnički ugovor *