Najbolja gnojiva za hidroponske sustave za 2020. godinu

0

Bujna cvatnja i plod pokazatelj je zdravlja i brzog rasta biljke. Flora koja se uzgaja na tlu može uzimati hranjive sastojke iz tla. I za hidroponski sustavi stvorena su posebna gnojiva koja sudjeluju u stvaranju hranjive otopine.

Urednici stranice "best-hr.designuspro.com" napravili su pregled gnojiva koja proizvode najbolji proizvođači, prema kupcima. Shvatio sam pitanja: što je hidroponika i aditivi za hidroponiku, što su i koliko koštaju. Članak opisuje kriterije odabira, na što treba paziti prilikom kupnje.

Što je hidroponika?

Hidroponika znači stvaranje umjetnog okoliša bez tla za uzgoj cvijeća, povrća i voća. Ovaj vam pristup omogućuje organiziranje potrebnih uvjeta i prehrane. Osigurajte hranjive sastojke, zasitite zrak ugljičnim dioksidom, stvorite najbolje okruženje za fotosintezu. Kontroliraju se temperatura zraka, vlažnost i osvjetljenje. Stvoreni uvjeti dovode do visokokvalitetne žetve.

Malo povijesti

Metoda se temelji na proučavanju korijenskog sustava. Već desetljećima znanstvenici pokušavaju razumjeti koje tvari korijen vadi iz tla, kako utječu na rast i razvoj. Tome je pomoglo uzgajanje na vodi. Pokusi su se sastojali od otapanja hranjivih sastojaka u destiliranoj tekućini.

Eksperimentalno je bilo moguće utvrditi da prisutnost kalija, sumpora, željeza, magnezija, kalcija, dušika i fosfora u vodi dovodi do punog razvoja i brzog rasta. Nedostatak kalija uzrokuje da biljka prestane rasti. Kalcij je odgovoran za razvoj korijenskog sustava. Klorofil nastaje od željeza i magnezija. Nakon nekog vremena znanstvenici su saznali da te tvari nisu dovoljne, postoje i drugi elementi koji su prisutni u malim količinama, ali imaju blagotvoran učinak na sve vitalne procese.

U Rusiji je u 19. stoljeću Timiryazev uronio biljke u vodene otopine. Knop je to učinio u Njemačkoj. Ime je metoda dobila 1936. godine u SAD-u. Riječ je u upotrebu pustio Gerikke. Prva ispitivanja provedena su samo na vodi, bez upotrebe podloge. U ovom su slučaju neke biljke uginule. Počeli su razvijati druge metode hidroponike. Korišten je inertni supstrat uronjen u hranjivi sastav. Empirijski je bilo moguće stvoriti idealno okruženje za uzgoj visokokvalitetnih usjeva u kratko vrijeme.

Osnovni hidroponski sustavi

Hidroponski sustavi spadaju u dvije kategorije:

 • pasivan (fitilj),
 • aktivan.

U prvom se slučaju hranjive tvari ekstrahiraju kapilarnim silama, nema mehaničkog djelovanja. Drugi koristi pumpu za cirkulaciju elemenata. Trenutno je stvoren ogroman broj hidroponskih modifikacija.

Osnovne vrste:

 • fitilj;
 • plutajuća platforma;
 • sustav u kojem se javljaju povremene poplave;
 • NFT - tehnika hranjivih slojeva;
 • navodnjavanje kap po kap;
 • aeroponika.

Gnojiva za hidroponiku

Mineral

Popularnost modela mineralnih gnojiva rezultat je činjenice da ova vrsta sadrži čitav niz hranjivih sastojaka. Koristi se u klasičnoj hidroponici i aeroponici. Važno je promatrati udio i učestalost upotrebe kompleksa kako ne bi došlo do zaslanjivanja podloga.

Odgovarajući na pitanje - koja je tvrtka za gnojiva bolja, možemo izdvojiti General Hydroponics Europe, koji je razvio jedinstvenu formulu za seriju Flora. Njega se također može koristiti za usjeve uzgajane na tlu.

Organski

Sastav organskih gnojiva uključuje tvari biljnog i životinjskog podrijetla. Razgradnjom nastaju minerali. Polako, ali nježno djelujte na korijenov sustav, a da ga ne izgorite.

Pristup zasnovan na razgradnji organskih sastojaka u lako probavljive elemente naziva se bioponika.

Tekućina - ETISSO

Tekuća gnojiva obično se koriste za hranjenje zatvorenih biljaka. Ovo je homogena otopina koja se razrijedi u vodi, jer je koncentracija elemenata u tragovima vrlo visoka. Postoje: mineralna i organska.

Čvrsto

Naziv implicira da su hranjive tvari sadržane u krutom obliku. Postoje: gnojiva u granulama i svijećama. Okrugle male granule dobro podupiru unutarnje cvijeće. Rasprostiru se po tlu i posipaju malim slojem zemlje. "Kuglice" se smoče i postupno šire korisne tvari.

Svijeće se postavljaju okomito oko perimetra lonca. Prikladno za velike kade, jer u ovom slučaju tvari ne dolaze u kontakt s korijenom.

Topljiv

Topive vrste se oslobađaju u obliku koncentriranog praha, koji se razrijedi vodom. S jedne strane, korisnik kupuje samo gnojivo, ne preplaćuje vodu, s druge strane, gnojiva u obliku praha će se nakon nekog vremena usitniti.

Zašto je važno koristiti gnojiva?

Blagodati dopunske hrane mogu se usporediti s učincima vitamina na ljude.

Oni pružaju:

 • puna vegetacija;
 • stimulacija fotosinteze;
 • formiranje jajnika i bujna cvatnja;
 • stvaranje sjemena i plodova;
 • koriste se za liječenje i prevenciju bolesti.

Prednosti i nedostaci metode hidroponskog uzgoja

Kao i svaka druga vrsta uzgoja, hidroponska metoda ima nekoliko prednosti i nedostataka.

Prednosti:

 • prinos raste, pozitivna je dinamika u razvoju, rast biljaka je brži nego u tlu;
 • voće ne akumulira štetne tvari koje se nalaze u tlu: nitrati, radionuklidi, teški metali;
 • nema potrebe za svakodnevnim zalijevanjem usjeva;
 • biljke se ne isušuju i ne zalijevaju se;
 • lako se transplantira i njeguje;
 • nema potrebe za upotrebom pesticida za suzbijanje štetočina.

Mane:

 • trošak sustava veći je od cijene tla i kapaciteta;
 • instalacija sustava zahtijeva gubljenje vremena i truda, gotov sustav koštat će još više;
 • vjeruje se da je hidroponska metoda povezana s umjetnim uzgojem na bazi kemijskih gnojiva.

Uradi sam hidroponski sustav

Ispod je kratki vodič o tome kako sami izgraditi kompleks kod kuće.

Organizacija sustava započinje odabirom kapaciteta. Da biste to učinili, morate odrediti veličinu buduće biljke. Veličina korijenskog sustava izravno je proporcionalna potrebnoj količini hranjivih sastojaka. Na primjer, peršin ili jagode će raditi u malom loncu. Ako usjev raste, uvijek se može presaditi u drugu posudu. Ali rajčicu je najbolje saditi odmah u veliku zdjelu.

Spremnik je prekriven poklopcem u kojem se izbuši rupa za lonac i za servisiranje kompleksa. Veličina je odabrana tako da je prikladno dodati vodu i izmjeriti razinu pH.Zdjela je izolirana od svjetlosti kako bi se spriječilo stvaranje algi, koje će biljci oteti hranjive sastojke.

Za biljke koristite male posude, možete koristiti obične plastične. Na bočnim stranama i na dnu buše se rupe. Podloga se stavlja u posude. Održava korijenje i čuva vlagu. Možete uzeti ekspandiranu glinu, perlit. Prikladno kokosovo vlakno, mineralna vuna. Najbolje je upoznati se sa prednostima i nedostacima svakog od njih prije nego što odlučite koje punilo koristiti.

Kompresor igra značajnu ulogu. Opskrbljuje otopinu zrakom. Može se naručiti putem interneta. Glavna stvar je da je mehanizam moćan i tih. U trgovini za kućne ljubimce morate kupiti slavine koje će regulirati izlaz zraka na kamenju. Trebat će vam i bočica s raspršivačem.

Razina otopine postavlja se nekoliko centimetara ispod dna posude. Da se korijenje ne bi gušilo, vrlo je važno kontrolirati razinu sastava, ona ne smije biti visoka. Kompresor se može nadzirati pomoću tajmera.

Temeljito pristupite izboru gnojiva. Morate naučiti kako pripremiti hranjivu otopinu, kako je koristiti.

Postoje alternativna rješenja za organizaciju hidroponskih sustava. S iskustvom dolazi i razumijevanje kako sustav učiniti što učinkovitijim, koju vrstu gnojiva je bolje kupiti, koje pogreške u odabiru mogu biti i kako ih izbjeći.

Savjeti za njegu

Nijanse njege:

 • samostalno hranjenje vanjskom metodom ne vrši se na dnevnom svjetlu: lišće navlaženo na suncu može izgorjeti;
 • vrijedi odabrati najbolje prehrambene proizvode pouzdanih proizvođača.

Bolje je gnojiva kupiti u velikim trgovačkim centrima, možete ih naručiti u internetskoj trgovini. U malim privatnim kioscima postoji šansa za kupnju nekvalitetnih proizvoda. Povratne informacije korisnika i ocjene pomoći će u narudžbi na Internetu.

Ocjena kvalitetnih gnojiva za hidroponske sustave za 2020

Ispod je ocjena koja detaljno opisuje karakteristike gnojiva. Predstavljeni su i jeftini i skupi lijekovi. Pregled temeljen na recenzijama kupaca.

Mineralno gnojivo Etisso

Etisso je tekućina koja sadrži kalij, fosfor i dušik. Sastav je obogaćen vitaminima i mineralima koji blagotvorno djeluju na biljke i tijekom vegetacije i tijekom procesa cvatnje. Proizvođač tvrdi da se stvaraju lijepi cvatovi i plodovi, lišće dobiva sočno zelenu boju.

Preporuke za upotrebu:

 • hranjiva otopina mijenja se jednom tjedno;
 • Povremeno se mjere pH i EC.

Prosječna cijena: 414 rubalja.

Tehnički podaciVrijednost
Volumen i težina250 ml, 340 g.
PrimjenaVegetacija i cvatnja
N - P2O5 - K2O5.2-5.0-5.6
Uzgojni tipHidroponika
Doziranje6,7 ml. 1 litra. voda
Mineralno gnojivo Etisso

Prednosti:

 • sastav bogat hranjivim tvarima;
 • lijepe, dugo cvjetajuće biljke.

Mane:

 • trošak je iznad prosjeka, jer je količina 250 ml.

Napredna hidroponika raste

Kompleks za brzi rast tijekom vegetacije. Napredna hidroponika razvila je i patentirala jedinstveni nizozemski komplet za zdrav rast biljaka formule. Grow je jedan od tri sastojka. Pogodno za sve usjeve.

Prosječna cijena: 554 rubalja.

Tehnički podaciVrijednost
Volumen i težina500 ml., 600 g.
PrimjenaVegetacija i cvatnja
N - P2O5 - K2O2.5 - 1.2 - 5.0
Uzgojni tipHidroponika
Doziranje1-2 ml. 1 litra. voda
Na temeljuBloom - Grow - Micro
Vrste stimulansaEnzimi - konačno rješenje - Grow-Bloom Excellerator - stimulator korijena
Napredna hidroponika raste

Prednosti:

 • svestranost: pogodan za bilo koji usjev tijekom vegetacije;
 • povećani sadržaj kalija i dušika daje "građevinski materijal", jača imunološki sustav, priprema se za prijelaz u fazu cvatnje.

Mane:

 • trošak je iznad prosjeka.

Hydro vital, s vitaminima i podešavanjem pH, ETISSO

Hranjenje vodenih biljaka. Također se koristi za hidroponski uzgoj. Vrijedno je sakriti bocu od djece i kućnih ljubimaca. Izbjegavajte smrzavanje ili hipotermiju.

Prosječna cijena: 350 rubalja.

Tehnički podaciVrijednost
Volumen500 ml
PrimjenaPogodno za hranjenje svih vodenih biljaka
Uzgojni tipHidroponika
Doziranje10 ml. 3 litre. voda
Postotak tvari u sastavuDušik - 5,2%; vodotopivi fosfati 5,0% P2O5, topljivi u vodi kalijevi oksidi - 6,6% K2O5, 0,03% bora. Sadrži i elemente u tragovima i vitamin B1.
Hydro vital, s vitaminima i podešavanjem pH, ETISSO

Prednosti:

 • niska cijena;
 • prikladna uporaba: bočica je opremljena cilindrom za doziranje;
 • spremnik podliježe recikliranju ili spaljivanju nakon uporabe.

Korisnici pišu da nisu pronašli nijednu manu.

Hesi + PowerZyme + RootComplex

Kompleks za bujnu cvatnju. Dopunjeno stimulansima koji povećavaju učinkovitost lijeka.

Sastoji se od pet elemenata:

 1. Hesi Hydro Growth osnovna je hrana s velikom koncentracijom hranjivih sastojaka. Koristi se tijekom vegetacije. Biljku ne opskrbljuje samo korisnim komponentama, već i potiče njihov razvoj.
 2. Hesi Hydro Bloom - podržava tijekom cvatnje. Najbolje koristiti s Hesi PK 13/14.
 3. Hesi PK 13/14 je dodatak fosfor-kalijumu, zbog čega se u velikim količinama stvaraju veliki cvatovi.
 4. Hesi PowerZyme - Sadrži hranjive sastojke potrebne za sve razvojne cikluse. Ubrzava metabolizam, pojačava imunitet, jača korijenje, lišće i stabljike.
 5. Hesi Root Complex je stimulans koji sadrži aminokiseline, vitamine i enzime. Dizajniran za mlade biljke za brzi rast. Podržava kulturu odraslih nakon transplantacije i drugog stresa.

Prosječna cijena: 7 288 rubalja.

Tehnički podaciVrijednost
Volumen1000 ml. svaku bocu
PrimjenaVegetacija i cvatnja
Uzgojni tipHidroponika
Sadržaj kompletaMineralna gnojiva: Hesi Hydro Growth, Hesi Hydro Bloom, Hesi PK 13/14. Hesi PowerZyme enzimski ekstrakt. Kompleks korijena Hesi - potiče rast korijena.
Hesi + PowerZyme + RootComplex

Prednosti:

 • ekonomična upotreba;
 • aditivi imaju širok raspon funkcija u svim fazama kulturnog života;
 • kompleks - koncentrat hranjivih sastojaka.

Mane:

 • visoka cijena.

Flora serija HW + sazrijevanje

Gnojiva su prikladna za bilo koju vrstu uzgoja: na tlu, koristeći hidroponske i aeroponske sustave. Sustav se sastoji od tri proizvoda (FloraGro, Flora Bloom, Flora Micro HW) i jednog aditiva (Ripen).

Serija Flora posebno je razvijena formula koja biljkama osigurava sve vitamine i minerale. Jedinstveni kompleks omogućuje promjenu proporcija i koncentracije njegovih elemenata u različitim fazama života. Sazrijevanje je formulirano za završnu fazu života, pomažući apsorpciji hranjivih sastojaka.

Prosječna cijena: 2.215 rubalja.

Tehnički podaciVrijednost
Volumen500 ml za svaku bocu u prodaji su spremnici od 1 litre.
PrimjenaVegetacija i cvatnja. Za hidroponiku i tlo.
N - P2O5 - K2O2.0 - 3.0 - 4.0
PotrošnjaKomplet je dizajniran za prehranu osam biljaka u zemlji i dvije u hidroponi.
lora serija HW + sazrijevanje

Prednosti:

 • potiče rast, povećava broj cvatova;
 • poboljšava kvalitetu usjeva;
 • pojačava imunitet;
 • jedinstveni razvoj podržava biljku u svim fazama života.

Mane:

 • relativno visoka cijena.

Briga za domaće biljke nije ograničena na zalijevanje, rahljenje tla. Treba ih hraniti. Za to se koriste gotovi sastavi različitih proizvođača. Svi popularni modeli sadrže optimalnu količinu aktivnih tvari. Pravo gnojivo jamstvo je brzog rasta i dobre žetve.

OSTAVITE RECENZIJU

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Pročitao sam uvjete korisnički ugovor *