🎙 Najbolji studijski mikrofoni za 2020. godinu

0

Nije važno stvara li osoba vlastiti studio, vodi stream ili snima videozapise za YouTube, u svim je slučajevima potrebno odabrati visokokvalitetni mikrofon. Bez toga je nemoguće normalno prenijeti glas.

Početnici kreativni ljudi štede na opremi za snimanje, koriste diktafon pametnog telefona ili ugrađenu mikro kameru. Ali ova je odluka pogrešna, bolje je unaprijed kupiti odgovarajući uređaj. Štoviše, neki se modeli prodaju po niskim cijenama.

Uredništvo stranice "best-hr.designuspro.com" pripremilo je za vas ocjenu najboljih studijskih mikrofona za 2020. godinu.

Sorte i njihove razlike

U profesionalnim studijima koristi se skupa oprema koja ne samo da prenosi normalan ljudski glas, već ga i malo poboljšava. Danas postoje 4 popularne sorte:

 • Dinamičan;
 • Traka;
 • Electret;
 • Kondenzacija.

Potonji su popularniji gotovo u cijelom svijetu. Načelo rada kondenzatorskog mikrofona jednostavno je: unutra su dvije ploče, jedna od njih reagira na titranje membrane, zbog čega se stvaraju određeni zvučni signali. Takvi se primjerci koriste ne samo za snimanje glasa, već i za vokale i glazbene instrumente, jer signale prenose s velikom točnošću. Jedino što treba zapamtiti je da ovi uređaji zahtijevaju fantomsko napajanje. Bez toga je normalan rad nemoguć.

Sljedeća varijacija su dinamični mikrofoni. Glavna razlika ovdje je u tome što se koristi posebna zavojnica, a ne ploče kondenzatora. Pomicanje elementa posljedica je magnetskog polja koje pretvara primljeni zvuk u električne signale. U studijima za snimanje takvi su uređaji popularni za snimanje gitara ili bubnjeva. Ne zahtijeva nikakvu fantomsku snagu.

Modeli s vrpcama, poput modela s elektrotama, rijetko se koriste u profesionalnim studijima, jer iz niza tehničkih razloga nisu prikladni za rad s instrumentom ili vokalom. Uz njih postoje karbonski mikrofoni, ali oni se koriste u slučajevima kada je potrebna obrada zvuka usne harmonike i slične glazbene opreme.

Ali razlike nisu samo u vrsti pretvarača koji se koristi. Uz ovaj parametar, većina opreme podijeljena je i prema usmjerenom uzorku. Njegova je važnost da odražava strane na kojima mikrofon najbolje snima zvuk. Danas postoje 3 dijagrama:

 • Krug. Značajka takvog uređaja je mogućnost snimanja zvučnih valova sa svih strana, ovdje nema ograničenja. Proizvod će biti potreban onima koji snimaju glas s efektom prostora.
 • Kardioid se nalazi u svim profesionalnim studijima, stražnja strana je neosjetljiva, tako da nećete moći snimati zvuk, međutim, prednji dio savršeno pretvara valove. Ova se opcija smatra najboljim rješenjem za snimanje vokala.
 • Najnoviji model je osmica. Prikladan je za snimanje zvuka s prednje i stražnje strane, dok nijedna buka na bočnim stranama neće ometati normalan rad. Uređaj je savršen za snimanje pratećih vokala.Stoga se također aktivno koristi.

Kriteriji izbora

Kad osoba započne neovisnu potragu za profesionalnom opremom, morate znati što potražiti. To će pomoći u uklanjanju pogrešaka pri odabiru i odabiru kvalitetne opcije.

Prvo se određuje frekvencijski raspon. Parametar je važan ne samo za skupe modele, već i za najčešće kućanske aparate. Korisniku ukazuje s kojim frekvencijama uređaj može raditi. Važno je shvatiti da što je širi opseg, zvuk je bolji i prostraniji. Ako kupite proizvod tipa kondenzatora, ovdje je opseg unutar granica ljudske percepcije - 20 Hz ... 20 kHz. Ostale električne i dinamičke opcije imaju niže vrijednosti.

Jednom kada se pronađe prihvatljiv domet, obraća se pažnja na krug pretpojačala. Parametar je važan, pa biste mu trebali pristupiti odgovorno. Može se sastaviti pomoću nekoliko tehnologija:

 • Hibrid;
 • Svjetiljka;
 • Tranzistor;
 • Transformator.

Druga opcija smatra se jednom od najboljih, jer pruža mekan i ugodan zvuk. Poluvodički modeli (tranzistori) jamče korisniku proziran zvuk. Ovdje izbor u potpunosti ovisi o preferencijama same osobe, a kako bi se bolje odabralo, vrijedi testirati sve ove mogućnosti u trgovini.

Posljednje što treba uzeti u obzir je maksimalni zvučni pritisak. Omogućuje vam da odredite koliki pritisak membrana može podnijeti prije nego što se zvučni signali počnu odbijati. Neki proizvođači postavljaju parametar iznad praga ljudske boli, tako da se snimanje, kada pređe preko njega, nastavi na dobroj razini. To je važno uzeti u obzir prilikom rada s opernim vokalima ili bubnjevima. Budući da će uređaj imati visoki tlak i kako se ne bi slomio, kondenzatorske mikrofone prvo treba baciti.

Mikrofon za vokal. Značajke odabira

Kako se glas ne bi izgubio u svemiru, a nijedna jeka ne bi ometala normalan rad, preporučuje se odabir modela kardioidnog tipa, dok bi dijafragma trebala biti visoka. Tada će korisnik moći prenijeti svaku nijansu. Neki profesionalci, nakon kupnje dobrog modela, posebno režu donji opseg, što vam omogućuje uklanjanje vanjske buke.

Za profesionalno glasovno snimanje prikladni su kondenzatorski mikrofoni, na primjer "Soyuz". Koristi se ne samo u Rusiji, već i u SAD-u i Europi, jer uređaj pruža visokokvalitetni zvuk. Jedini nedostatak je visoka cijena. Ali ako osoba radi sa složenim vokalom - vrišteći, režeći, bolje je kupiti dinamične verzije. Oni će najbolje prenijeti agresiju.

Za pravilno funkcioniranje većine instrumenata potrebno je pretpojačalo. Dijelom ugrađeno pretpojačalo zvučne kartice izvrsno radi s ovim funkcijama ako kupite dobru opremu. Kad ne morate neprestano isprobavati nešto novo, dovoljno je pružiti čist zvuk. U slučajevima kada osoba treba izraziti svoj glas i učiniti ga svjetlijim, tada je najbolje koristiti vanjsku postavku.

Posljednja stavka je konzola za miješanje. Ovo je još jedan koristan atribut. Napokon, kad kupujete standardni proizvod, ne biste trebali očekivati ​​da će vokal postati bolji. Stoga se nakon snimanja obrađuje. Ali svejedno morate upasti u bilješke, jer niti jedan uređaj ne može ispraviti nedostatke, već će, naprotiv, pokazati nedostatke, što će vam omogućiti visokokvalitetni rad na pogreškama.

Koji je najbolji izbor za snimanje glazbenih instrumenata

Ovdje nema ništa komplicirano. Mali mikrofoni koriste se za snimanje zvuka, dok bi se trebali nalaziti izravno na izvoru zvuka, ne dalje. Budući da mogu postojati strani šum ili smetnje, što rezultira izobličenjem. Ako planirate istovremeno snimati i vokal i glas, tada se kupuje poseban stereo par. Naravno, možete pronaći profesionalni uređaj koji istovremeno može obavljati obje funkcije, ali ovo je preskupo.

Da bi bubnjevi zvučali dobro, ne smiju se koristiti kondenzatorski uređaji.Stvari će samo pogoršati, bolje je dati prednost dinamičnim modelima koji pružaju dobar zvuk čak i kad se igraju agresivno. Također, ne smijemo zaboraviti na nosač, ovdje će se malo razlikovati od standardnog. U odabiru nema ništa teško, glavno je da je fiksacija pouzdana.

Stvari za pamćenje

Ako osoba tek započinje svoju glazbenu karijeru ili planira postati ton-majstor, važno je znati jedno - mikrofon nije alat za rješavanje problema. Maskira neke studijske nedostatke, ali buka će se čuti i na proračunskom uređaju i na skupom. Čak i ako će se snimanje vršiti u zvučno izoliranoj sobi. Samo negdje će biti više stranih zvukova, ali manje u vrhunskoj opremi. To je zbog činjenice da mikrofon ima vlastiti šum, koji se ne može eliminirati bez posebnih programa.

Obratite pažnju na uvjete rada. Ako osoba unajmi sobu u kojoj je stvorila dobar studio, onda je bolje kupiti dobru i kvalitetnu opremu. Bolje je kupiti u odgovarajućim trgovinama, a ne na AliExpressu. Kad snimate glas u stanu, nema smisla kupovati skupe uređaje jer se potencijal proizvoda možda neće otkriti.

Ocjena najboljeg dinamičkog mikro

Shure SM7B

Dobar uređaj koji je u srednjem cjenovnom segmentu. Uređaj je pogodan za dnevne podcastove, radio ili televiziju. Smjer usmjerenja je kardioidan, što je izvrsno rješenje za snimanje glasa.

Postoji fantomska snaga, koju treba uzeti u obzir prilikom kupnje. Raspon frekvencije je 50 Hz ... 20 000 Hz. Postoji niskopropusni filtar. Struktura je stacionarna. Osjetljivost uređaja je -59 dB. Uključuje zaštitni poklopac i vjetrobransko staklo.

Prosječna cijena je 31 000 rubalja.

Shure SM7B

Prednosti:

 • Dobar zvuk snimanja;
 • Struktura je jednostavna za instalaciju;
 • Montaža se vrši na razini;
 • Proizvod je jednostavan za upotrebu čak i za početnike;
 • Dobro za streaming.

Mane:

 • Nije pronađeno.

Audio-Technica BP40

Kvalitetan studijski mikrofon za napredne korisnike i hobiste. Upotrijebljeni konektor je mini XLR. Impedancija je 450 ohma, što je dobar pokazatelj. Ovdje je frekvencijski raspon nešto niži od prethodnog modela i iznosi 50-16000 Hz. Komplet sadrži sve potrebne adaptere i nosače, uz to postoji i meka zaštitna futrola. Masa uređaja je 632 g. Uzorak usmjerenosti je hiperkardioidan.

Prosječna cijena je 32.550 rubalja.

Audio-Technica BP40

Prednosti:

 • Lijep zvuk;
 • Pouzdana konstrukcija;
 • Izvrsno za podcaste;
 • Minimalna razina strane buke;
 • Izdržljivost.

Mane:

 • Nije pronađeno.

Sennheiser E 965

Kvalitetan studijski dres dizajniran za profesionalno snimanje vokala. Za veću udobnost, dijagram je moguće prebaciti, što omogućuje rad u bilo kojem načinu. Uređaj može podnijeti zvučni pritisak do 142 dB, što je izvrstan rezultat kod snimanja teških dijelova s ​​agresivnim navojem. Tijelo je izrađeno od trajnog metala. Težina je mala i iznosi 400 g. Ovdje se konektor razlikuje od prethodnog - XLR 3-polni (M).

Prosječna cijena je 40.300 rubalja.

Sennheiser E 965

Prednosti:

 • Pouzdan uređaj popularne tvrtke;
 • Dobar prijenos vokala;
 • Podnosi visoki tlak;
 • Preklopni dijagram;
 • Jednostavan za upotrebu.

Mane:

 • Nije pronađeno.

Vrhunski pouzdani kondenzatorski mikrofoni

Samson Meteor USB

Svestrano rješenje koje dobro djeluje i za snimanje vokala, i za streaming i za podcasting. Veza je putem USB konektora. Podnosi pritisak do 120 dB. Minimalna i maksimalna frekvencija je 20 ... 20 000 Hz. Snaga se isporučuje putem priključnog kabela, što je prednost. Za jednostavno korištenje nalazi se tipka za napajanje. Tijelo je izrađeno od metala.

Prosječni trošak je 7000 rubalja.

Samson Meteor USB

Prednosti:

 • Osjetljivost;
 • Lijep zvuk za cijenu;
 • Utičnica za slušalice;
 • Izjednačava glasnoću;
 • Možete bez odgode slušati svoj vlastiti glas;
 • Mala veličina.

Mane:

 • Slučaj se brzo zaprlja.

Maono AU-A04T

Prikladan model koji je tražen među video blogerima. Struktura je postavljena na stol, što je prikladno rješenje, ali mjesto morate pripremiti unaprijed. Mikrofon je savršen za razne svrhe, uključujući streaming. Maksimalni zvučni pritisak jednak je prethodnoj verziji. Osjetljivost -38 dB. Odnos signala i šuma je 70 dB. Napajanje se isporučuje putem USB-a. Još jedna prednost ovog dizajna je duga žica (2,5 metra).

Prosječna cijena je 5000 rubalja.

Maono AU-A04T

Prednosti:

 • Oprema;
 • Vanjsko izvršenje;
 • Prikladan smještaj;
 • Vrijednost za novac;
 • Buke su prisutne, ali minimalne;
 • Pouzdana građa.

Mane:

 • Nije pronađeno.

AKG P120

Dobar svestrani uređaj koji će poboljšati prijenos zvuka u usporedbi s jeftinim kineskim modelima. Impedancija 200 ohma. Osjetljivost -32,5 dB. Snaga je fantomska, što može uzrokovati neke probleme. Postoje dva filtra - VF i LF, kao i prigušivač. Tijelo je izrađeno od trajnog metala. Komplet sadrži potrebne nosače za stalak.

Prodano po cijeni od 6.900 rubalja.

AKG P120

Prednosti:

 • Dobar vokal;
 • Teška;
 • Standardni nosač;
 • Prisutni su funkcijski prekidači;
 • Prekrasno izvršenje.

Mane:

 • Nije pronađeno.

Ocjena popularnih vrpca mikrofona

sE Elektronika VR2

Pouzdan uređaj dizajniran za snimanje vokala i glazbenih instrumenata. Uz studijsku upotrebu, uređaj je pogodan za organizaciju koncerata. Osjetljivost uređaja je -37 dB. Hrana je fantomska. Odnos signala i šuma je 76 dB. Usmjereni obrazac - dvosmjerni. Struktura je stacionarna, stoga se nalazi na određenom mjestu. Podnosi pritisak od 135 dB.

Prosječni trošak je 32.000 rubalja.

sE Electronics VR

Prednosti:

 • Pogodnost;
 • Moderan dizajn;
 • Pouzdanost;
 • Dugi vijek trajanja;
 • Pogodno za instrumente za snimanje.

Mane:

 • Nije pronađeno.

RODE NTR

Svestrani model koji dobro reproducira glasove prirodnog zvuka. Pogodno za profesionalne studije ili za radioamaterske programe. Podnosi pritisak do 130 dB. Frekvencijski odziv: 20-20000 Hz, što je optimalno rješenje. Komplet sadrži sve potrebne dijelove za sigurno pričvršćivanje.

Prosječni trošak je 52.400 rubalja.

RODE NTR

Prednosti:

 • Profesionalni uređaj;
 • Izdržljivost;
 • Jednostavne kontrole;
 • Pouzdanost;
 • Dobre tehničke karakteristike.

Mane:

 • Nije pronađeno.

Aston mikrofoni Stealth

Pouzdan instrument za pozornice i studije. Uz to, uređaj se često koristi za glasovno snimanje crtića ili igara. Postoje 4 preklopna načina rada koji pružaju visokokvalitetni zvuk u bilo kojoj situaciji. Za dodatnu pouzdanost ugrađeno je pretpojačalo i antivibracijski nosač koji sprječava stvaranje buke. Montaža se izvodi na najvišoj razini, što pozitivno utječe na vijek trajanja.

Prosječni trošak je 30 000 rubalja.

Aston mikrofoni Stealth

Prednosti:

 • Svestranost;
 • Pojačanje 50 dB;
 • Može nositi čak i bubnjeve;
 • Zgodno izvršenje;
 • Prekrasan dizajn;
 • Jednostavno povezivanje.

Mane:

 • Nije pronađeno.

Konačno

Nije tako lako pronaći visokokvalitetni mikrofon, ali ako osoba planira snimiti glas ili instrumente, tada se taj problem mora riješiti odmah i po mogućnosti samostalno. Ako imate iskustva s korištenjem modela opisanih u ocjeni ili zanimljivijih modela, recite nam o tome u komentarima.

OSTAVITE RECENZIJU

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje