🍷 Najbolja slatka vina za 2020. godinu

0

Odabirući vino za svečani stol, naš se sunarodnjak često nalazi u teškoj situaciji. Koji kupiti: suhi, polusuhi, crveni, ružičasti ili bijeli. Slatko vino je, kao opcija, posljednje što većina kupaca smatra uzimajući u obzir nešto poput alkoholnog koktela sa šećernim sirupom. I uzalud. U pravom slatkom vinu nema šećernog sirupa. Nažalost, ti uzorci od 500 rubalja, koji su obloženi policama naših supermarketa, samo predstavljaju ovu odvratnu zbrku, koja se ne može nazvati ni vinom. Uredništvo stranice "best-hr.designuspro.com" predstavlja ocjenu najboljih slatkih vina za 2020. godinu, sastavljenu prema mišljenju profesionalnih sommeliera i kupaca.

Povijest vinarstva i njegov razvoj u zemljama svijeta

Čovječanstvo se vinarstvom bavi već 5-7 tisuća godina. Kolijevkom ove proizvodnje smatraju se Mala Azija i Srednja Azija, zemlje Kavkaza, Sirije i Mezopotamije. Drevni Egipćani nazivaju se jednim od pionira u proizvodnji alkoholnih pića. Bio je pripremljen za svečanosti i blagdane. Potrošnja nije bila masovna, stoga se proizvodnja nije odlikovala velikim količinama.

Drevna Grčka i Rimsko carstvo

Prije otprilike tri tisuće godina ovo je zanimanje uspostavljeno u Drevnoj Heladi. Lesvos, Cipar, Kreta, Chios i Samos bili su posebno poznati po njima. Broj kultiviranih sorti grožđa i opojnih proizvoda njegove fermentacije tada je procijenjen na stotinu i pol.

Proces fermentacije trajao je šest mjeseci ili više u spremnicima, koji su fumigirani sumporom i smješteni u podrume. Slatka vina fermentirala su na hladnom, a ponekad su im se ulijevala grožđice. Fermentacija takvog proizvoda odvijala se polako, od 5 do 10 godina. Zatim se točilo u amfore, na čijoj su površini oblikovane naljepnice s naznakom godine žetve, mjesta proizvodnje proizvoda, boje i aditiva. Grci su svojim pićima dodali:

 • sol;
 • pepeo;
 • bijela glina za bistrenje (uklanjanje zamućenja nakon fermentacije);
 • maslinovo ulje;
 • med;
 • timijan;
 • cimet.

Ovu listu aditiva koriste i moderni vinari. Proizvod starih Grka bio je gust, jak i koncentriran. Osušene bobice i dodaci medu dali su piću debljinu. Želeći vino učiniti manje koncentriranim i opojnim, stari su ga Grci razrijedili vodom.

Stari su Grci pili vino dva puta dnevno: ujutro za doručak i navečer za večeru.

Kada su pili libacije, Heleni su se pridržavali određenog rituala:

 • gozba je započela uporabom nerazrijeđenog vina uz pohvale Dionizu, koji je, kao što znamo, bio bog vinara;
 • tada je bilo potrebno iz posude na podu izbaciti dio sadržaja (također u čast Dioniza);
 • vino se posluživalo u kraterima - zdjelama s dvije ručke - razrijeđenim vodom s izvora;
 • libacije su bile popraćene ugodnim razgovorom i slušanjem svirača.

ovo je zadovoljstvo u drevnoj Grčkoj bilo dostupno samo muškarcima. Žene nisu smjele na "degustacije" (osim plesačica)!

Rimljani su ovu umjetnost preuzeli od Grka i poboljšali tehnologiju. Era velikih dostignuća poznata je između ostalog po rastu proizvodnje i potrošnje vina u svim provincijama. Najpopularniji su bili grčki Chios i talijanski Falernian.

Proizvodnja vina u carstvu povećala se toliko da je njegova konzumacija postala dostupna ne samo privilegiranim slojevima društva, već i pučanima, pa čak i robovima, čiji je obrok vina bio jednak 600 ml dnevno.

Car Marko Aurelije Prob ukinuo je ograničenja za uzgoj grožđa u provincijama i dopustio prodaju alkohola, koji je ubrzo prodro u najudaljenije zemlje drevnog svijeta, uključujući skandinavske zemlje i indijske kneževine.

sjeverna Europa

Izvoz vina iz Italije u sjevernoeuropske zemlje doveo je do razvoja vinarstva u dolinama Rajne, Dunava, Rhone i Loire. Postao je popularan u Skandinaviji i indijskim kneževinama. U srednjem vijeku njegova se potrošnja posvuda povećavala. Višak proizvodnje iz Francuske, Italije i Španjolske otišao je u države istočne Europe i Rusije.

Za razliku od južnjaka, sjevernjaci su preferirali jači alkohol. U Engleskoj su bile tražene jake marke:

 • Madeira;
 • šeri;
 • vino crno Porto;
 • Marsala;
 • Malaga.

Krim, Zakavkazje, Azija

Vinarstvom na Krimu još su se bavili grčki kolonisti. Ova umjetnost, nakon što su muslimani osvojili poluotok, praktički je uništena i oživljena tek nakon pripajanja poluotoka Rusiji. Vino se proizvodilo u Armeniji i Gruziji prije pet tisuća godina.

Amerika

Europljani su vino i njegovu proizvodnju donijeli u inozemstvo. Proces aklimatizacije europskih sorti grožđa trajao je prilično dugo. Proizvodila se u Peruu, Čileu, Argentini i Meksiku u šesnaestom stoljeću. Danas su čileanska i argentinska pića tražena u cijelom svijetu.

Francuzi su uložili puno truda u razvoj vinarstva u SAD-u, a danas gurmani mogu uživati ​​u divnim pićima iz Kalifornije, Novog Meksika, Virginije, Washingtona i Oregona.

Tehnologija proizvodnje

Koriste se različite tehnologije, jer se regije međusobno razlikuju po klimi, tlu, sortama grožđa i tradicionalnim načinima proizvodnje vina. Međutim, s nekim razlikama, sve tehnologije imaju nešto zajedničko.

Za proizvodnju slatkog vina uzgaja se grožđe s povećanim udjelom šećera.

Razmotrimo neke trikove:

 • Najlakši je način umjetno povećati sadržaj šećera u konačnom proizvodu. Unatoč činjenici da je u nekim zemljama proizvodnja takvog proizvoda prilično raširena, teško ga je nazvati vinom.
 • Možete zaustaviti proces kvasca koji "jede" prirodni šećer sadržan u sladovine. Sadržaj alkohola u ovom će slučaju ostati nizak, a koncentracija šećera dovoljno visoka.
 • Pojedine sorte grožđa imaju visok udio šećera. Kvasac ga pretvara u alkohol do takve snage pri kojoj oni (kvasci) umiru i proces fermentacije sam od sebe prestaje. Štoviše, količina zaostalog šećera prilično je velika. Ovo je najčešći (među ozbiljnim proizvođačima) i najteži postupak.
 • Učvršćivanje vina. Proces fermentacije može se zaustaviti sve dok se šećer potpuno ne pretvori u alkohol dodavanjem određene količine rakije u sladovina. Tako se na primjer dobiva port.

Sadržaj šećera u grožđu može se povećati smanjenjem količine vlage u bobicama (za njihovo sušenje). Postoje 3 načina:

 1. Prirodno. Bobice su, pod određenim uvjetima (jesen, velika vlaga, niska temperatura zraka), prekrivene plijesni. Ovo je rezultat rada plijesni botrytis cinerea, drugim riječima, sive truleži.Ova infekcija inficira i ubija mnoge usjeve, stoga može izazvati ozbiljne bolesti u ljudi i izazvati alergije kod onih koji su tome predisponirani. Što se grožđa tiče, ova gljiva jede rupe na kožici bobica kroz koje tekućina isparava. Bobice postaju suše, a u njima ima više šećera. Tako se proizvode neke vrste njemačkih rizlinga, mađarskih tokajija i francuskih Sauternesa. Ova je tehnologija skupa i opasna, pa se tako dobiveni napici odlikuju visokom cijenom.
 2. Sušenje bobica. Ovaj se postupak može izvesti izravno na vinovoj lozi ili vješanjem grozdova u posebnu prostoriju ili postavljanjem na slame na suncu. Tako se proizvode Recioto della Valpolicella, Passito di Pantelleria i Pedro Ximenez sherry.
 3. Zamrzavanje bobica. Tako nastaje Iceweine - ledeno vino. U nekim područjima Njemačke, Austrije i Kanade usjev se bere u razdoblju jakih mrazeva (od -5 °). Tamo gdje to nije moguće, pribjegavaju upotrebi hladnjaka. Austrijski i njemački Iceweins vrlo su traženi.

Vrste slatkog vina

Imena slatkih vina dobro su poznata domaćem potrošaču. Svaka marka ima svoju povijest.

Madeira

Vini da Madeira - vino Madeira. Ovo je ime portugalske regije, smještene na istoimenom otoku. Madera može biti različita: suha i ojačana, slatka i ne baš tako, bijela i crvena. Ujedinjuje ih tehnologija dugog odležavanja u bačvama na visokim temperaturama (od 30 do 45 ° C). Kao rezultat reakcije šećer-amin, piće dobiva boju jantara i svoj jedinstveni okus karamele s orasima.

Madera je bila popularna među Amerikancima tijekom kolonijalnog rata za neovisnost iz britanske krune. Čak su i osnivači Sjedinjenih Država napisali deklaraciju o neovisnosti, pijuckajući Madeiru.

Vino crno Porto

Jako portugalsko vino. Zakon o marketingu navodi da samo pića proizvedena u dolini Douro, koja se nalazi na sjeveroistočnoj periferiji Portugala, mogu nositi takvo ime. Luka je klasificirana kao naziv pod nadzorom podrijetla. Proces proizvodnje u početku se ne razlikuje od pripreme suhih i desertnih vina.

Grozdovi grožđa usitnjeni su u granitnim kacama. Proces fermentacije nastavlja se nekoliko dana dok se oko 50% prirodnog šećera bobica ne pretvori u alkohol. Tada se vino fiksira alkoholom od grožđa. Kao rezultat, proizvod dobiva čvrstoću od 20 stupnjeva i sadrži šećer u rasponu od 70 do 140 grama po litri. Tijekom zime proizvod se čuva u bačvama, s vremena na vrijeme prelijevajući sadržaj iz jedne posude u drugu kako bi se uklonio talog.

Cahors

Utvrđeno crno vino. Ime je dobio po francuskom gradu Cahors. Postoji legenda da se piće svidjelo caru Petru I, koji ga je, naredbom, dodijelio ruskom svećenstvu zbog održavanja crkvenih rituala. Međutim, ovo je samo legenda. Zapravo su mornari prvo upoznali Cahors, a tek onda počeo se koristiti u crkvi za pričest. Za pripremu kahora koristi se grožđe koje je sakupilo šećer najmanje 220 mg / kubični dm. Gotova pulpa bez grebena zagrijava se na 65 ° C. Nadalje, fermentacijska sladovina odvaja se od pulpe i fiksira alkoholom od grožđa. Konačni proizvod dobiva tamno rubinsku boju, mekani, baršunasti okus, čvrstoću od 11 do 16,5% i šećer od 165 do 193 grama po litri.

Marsala

Ovo je ime lučkog grada na zapadnoj obali Sicilije. Stanovnici otoka vinarstvom su se bavili od pamtivijeka. Postojala je jedna posebnost u lokalnoj tehnologiji. Vino nove berbe točilo se u bačve s prošlogodišnjim proizvodom i ponavljalo svake godine, pa je lokalno piće imalo jedinstveni okus i aromu.

Prema legendi, britanskom trgovcu Johnu Woodhouseu se to toliko svidjelo da svoj brod nije napunio sodom, kao i obično, već bačvama Marsale, miješajući je s rakijom kako se na putu ne bi pokvario. Prva serija nije bila uspješna u Britaniji, ali trgovac se nije zaustavio i nastavio je tražiti optimalan omjer Marsale i rakije dok nije postigao željeni rezultat.Utvrđena Marsala osvojila je Britansko carstvo bez ispaljenog metka.

Admiral Nelson proslavio je pobjedu na Trafalgaru s Marsalom, nazvavši je vinom pobjede.

Muškat

Ova vrsta desertnih vina nadaleko je poznata domaćem kupcu. Za njihovu proizvodnju uzgaja se muškatno grožđe. Piće ima karakterističan okus i aromu zbog zasićenja grožđa esencijalnim uljima. Gotovi muškatni oraščić sadrži do 16% alkohola i 30% šećera.

Malvazija

Raznoliko bijelo grožđe, uobičajeno na Mediteranu, dalo je ime poznatom slatkom vinu. Grčka "malvazija" odlikuje se izvanrednim okusom i slatkoćom. Bobice su pažljivo odabrane, a zatim lagano pritisnute. Tako se dobiva najviša ocjena zvana pigno. Nakon prešanja dobiva se materijal za pripremu druge sorte - mosto.

Madeira "Malvazija" najslađa je Madeira. Grožđe koje je dalo ime piću na Madeiri se zove "Malmsi". Madeira nosi isto ime i 85% vinskog materijala koji se koristi za njegovu izradu.

U Rusiji je "malvazija" neko vrijeme bila crkveno vino. s njom smo se pričestili.

Naravno, ovdje nisu navedene sve marke. Upoznali smo samo najpoznatije, koji imaju svoju zanimljivu i ponekad uzbudljivu povijest.

Vrhunski proizvođači

Ruske tvrtke

Prema Roskachestvu, najbolja među slatkim vinima su krimska pića koja proizvodi Massandra: Yuzhnoberezhny White Muscat, berba 2011; Red Stone White Muscat, 2014; Sedmo nebo princa Golitsyna, berba 2011.

Vinski vodič Rusije označio:

 • Kokur desert Surozh 2014.
 • Madera Krimska (Massandra).
 • Porto, Krimska luka.
 • Muskat festival krimske tvrtke Solnechnaya Dolina.
 • Cahors 2015 INKERMAN.
 • Muškatni ružičasti desert 2011, INKERMAN.

Talijanski proizvođači

Domini Castellare di Castellini obiteljska je proizvodnja iz Chiantija. Na tržištu od 1968. Među slatkišima koje tvrtka proizvodi, posebnu pažnju zaslužuje passito dobiven tradicionalnom tehnologijom vješanja grožđa na sunce.

Romano dal Fonto smatra se legendom i genijem talijanskog vinarstva, iako su se njegovi proizvodi prvi put pojavili na tržištu 1983. godine. Proizvodi s ove farme primjer su uspješne kombinacije inovacija uz pažljivo očuvanje tradicije. Najbolji sommelijeri Passito Vigna Sere 2004 nazivaju najčarobnijim u povijesti talijanskog vinarstva.

Cantini Vinci. Tročlana tvrtka bavi se proizvodnjom Marsale. Proizvodi Cantini Vinci osvojili su brojne nagrade na međunarodnim izložbama.

Francuske tvrtke

Bori - Manu je možda najveća obiteljska tvrtka u Francuskoj, koja je osnovana 1870. Tvrtka ima 250 hektara vinograda, a također proizvodi i prodaje visokokvalitetna pića, klasificirana kao Grand Cru, po cijelom svijetu. Sauternes Chateau Du Levant posebno je tražen među slatkim vinima tvrtke.

Popis najboljih proizvođača iz različitih zemalja može se nastaviti prilično dugo. Koju tvrtku je bolje kupiti proizvode, na kraju odlučuje kupac. Korisno je slušati savjete i upute poznavatelja finih vina ili prodavača specijaliziranih trgovina. Opis i karakteristike mogu se proučavati u vinskim vodičima zemalja uključenih u proizvodnju i izvoz vina. Zatim saznajte koliko košta predmet i usporedite te podatke s mogućnostima vašeg novčanika.

Kako odabrati pristojno vino

Da rezimiramo, možete navesti kriterije odabira koji će vam pomoći da shvatite što treba tražiti i kako se kretati među mnogim bocama u odjelu za vino:

 • Pažljivo pročitajte sadržaj naljepnice i protu-naljepnice. Ove informacije mogu reći sve o proizvodu. Ako i dalje sumnjate, vratite bocu na policu i nastavite tražiti.
 • Odaberite proizvode samo najboljih proizvođača. Neće vas iznevjeriti.
 • Ne kupujte robu flaširanu u regijama u kojima grožđe ne raste. Takav proizvod nikada nije visoke kvalitete.
 • Ako oznaka nosi oznaku PGI (zaštićena geografska oznaka), uzmite bocu i hrabro idite na blagajnu.Ova oznaka označava da se 85 posto vinskog materijala uzgaja u neposrednoj blizini biljke, pa je stoga odabran taj materijal. Kvalitetan proizvod izrađen je od odabranih materijala.
 • Oznaka ZNMP znači zaštićeni naziv proizvoda s podrijetlom. Čak je hladniji od PGI-a. Znači da je sve pod kontrolom, od vinograda do tehnologije i starenja. Visoka kvaliteta. Analog europskog AOC i DOC.
  6. Usredotočite se na cijenu. Dobar se proizvod prodaje od 500 do 700 rubalja. Nije uvijek super skupi proizvod bolji od jeftinog. Nije potrebno preplaćivati ​​ga ako nije reprezentativni poklon.

Gdje mogu kupiti

Najbolja opcija bila bi kupnja u specijaliziranoj trgovini. Ovdje možete pažljivo proučiti podatke na naljepnici i dobiti savjet od prodavatelja. Proizvodi visoke kvalitete mogu se kupiti u internetskoj trgovini. Dovoljno je proizvod naručiti putem interneta i on će biti isporučen iz bilo kojeg dijela zemlje. Istina, za to bi trebalo odabrati pouzdane tvrtke.

Ocjena kvalitetnih slatkih vina za 2020. godinu

Vino u vrijednosti do 500 rubalja

4.Panagoria "Rezerva brojeva 1957" Kagor Canonical

O kvaliteti ovog pića može se suditi po imenu. Svi svjetski vinari koriste izraz "rezervat" kada se misli na visokokvalitetno vino. Proizvodi se od odabranog grožđa s namjenskih lokacija. Žetva se počinje pomno nadzirati čak i tijekom razdoblja dozrijevanja. Od tog trenutka kontrola ne slabi u svim fazama postupka do ocjene kvalitete (kušanja) konačnog proizvoda.

Riječ "numerirano" znači da je količina rezerviranog vinskog materijala, kao i broj boca gotovog proizvoda, ograničena. Pri stvaranju ove serije trebala je općenito numerirati naljepnicu na svakoj boci. Međutim, na vrijeme su shvatili da će to dovesti do neopravdanog porasta cijene robe, pa je na sve etikete boca iz iste serije primijenjen jedinstveni broj. Prisutnost broja omogućuje vam utvrđivanje podrijetla sadržaja svake serije.

Kagor Canonical, proizvedena od Krasnodarske tvrtke Fanagoria, slatka, s udjelom alkohola od 13%. Upotrebljava se grožđe Cabernet Sauvignon i Saperavi. Piće ima tamnocrvenu boju. Okus je baršunast, okrugao. Osjete se čokoladno-kremaste note. Slatkoća je ugodna, aftertaste je dug. Poslužuje se uz slastičarnice. Voće također djeluje.

Prosječna cijena je 331 rubalja.

Vino Fanagoria "Rezerva broja 1957" Cahors Canonical

Prednosti:

 • odabrani vinski materijal;
 • aroma trešnje i šljive;
 • više nego pristupačna cijena.

Mane:

 • nije identificiran.

3.Massandra "Naše tradicije" Madera Krimska

Madeira je bijela. U proizvodnji su korištene sorte grožđa Sersial, Sabash, Verdello i Albion uzgajane na vlastitim plantažama tvrtke. Vinifikacija se odvija pod stalnom kontrolom temperature, nakon čega se piće drži u hrastovoj posudi, nenapunjeno do vrha, 4 godine. Gotov proizvod odlikuje se jantarnom bojom i izdašnim bogatim okusom s primjesama oraha. Završetak je sladak i dugotrajan. Voće i sir poslužuju se za stol.

Prosječni trošak je 398 rubalja.

vino Massandra "Naše tradicije" Madera

Prednosti:

 • Lijepa boja;
 • Madeirin prepoznatljivi okus i aroma;
 • jeftin.

Mane:

 • nije identificiran.

2.Massandra "Naše tradicije" Muscatel Black

To je jeftino slatko vino od muškatnog i crvenog grožđa. Sadržaj alkohola je 16%. Volumen spremnika je 750 ml. Piće plemenite rubinaste boje i izražajne slatkoće. U buketu dominiraju voćni tonovi. U dugom aftertasteu osjećaju se naznake suhih šljiva. Aroma je voćna. Poslužuje se s voćem, čokoladom i slatkim pecivima.

Prosječni trošak: 422 rubalja.

vino Massandra "Naše tradicije" Muscatel

Prednosti:

 • ugodan okus;
 • nezaboravna aroma;
 • pristupačna cijena.

Mane:

 • nije identificiran.

1. Desert "Vina Tamani" Cahors 32

Proizvod koji proizvodi tvornica Kuban-Vino (okrug Temryuk Krasnodarskog kraja) dobiva najbolje ocjene kupaca. Materijal je bio Saperavi, Cabernet Sauvignon, crveno grožđe. Sadržaj alkohola je 16%.Boja je intenzivno rubin crvena, aroma je šljiva-trešnja, suhe šljive. Okus ima blagi okus trešnje. Aftertaste je ugodan i dugotrajan. Poslužuje se uz stol s pecivima, slasticama, sirevima, orasima. Visoku kvalitetu potvrđuju brojne nagrade na međunarodnim izložbama.

Prosječni trošak: 426 rubalja.

vino Tamani vina »Cahors 32 desert

Prednosti:

 • odabrani vinski materijal;
 • duboka boja;
 • ugodan okus i aroma;
 • pristupačna cijena.

Mane:

 • nije identificiran.

Najbolja slatka vina, koja koštaju od 500 do 1000 rubalja

3. Massandra "Sedmo nebo princa Golitsyna"

Krimsko vino intrigantnog imena. Princ Golitsyn Lev Sergeevich osnovao je prvu vinariju u Rusiji. Dotični bijeli desert prvi je put proizveden 1880. godine. Suvremeni proizvod proizveden je prema klasičnoj tehnologiji obnovljenoj u pogonu u Massandri 1996. godine. Okus je nježan, izuzetan i stoga neće ostaviti ravnodušnim ni neiskusnog potrošača. Aroma je složena, dušica, i dugo se pamti. Sadržaj alkohola je 16%. Materijali: Cocourt, sivi pinot, ružičasti muškat, Moscato Bianco. Za stolom se poslužuju voće, peciva, sir, deserti od svježeg sira.

Prosječna cijena: 531 rubalja.

vino Massandra "Sedmo nebo princa Golitsyna

Prednosti:

 • jedinstveni okus;
 • nježna aroma;
 • jeftin.

Mane:

 • nije otkriven.

2. Muskat Pink Krimski 2011

Ovo je slatko ružičasto vino proizvedeno u tvornici INKERMAN. Materijal je ružičasti i crni muškatni oraščić s vlastitih plantaža tvrtke. Rijetke sorte s visokim udjelom šećera (do 350 g / l soka). Ovo je vino odležavalo u hrastovim posudama jednu i pol godinu. Boja ružičasta, razne nijanse. Buket je složen. Čajna ruža, muškatni oraščić i limuni izrazito se čuju. Sadržaj alkohola 16%, šećer - 20 g na 100 cc.

Prosječna cijena: 560 rubalja.

vino muškat ružičasti krimski

Prednosti:

 • prekrasan okus i aroma;
 • pristupačna cijena.

Mane:

 • nije otkriven.

1.Massandra "Crveni kamen bijeli muškat"

Krimska, bijela, slatka, jedno sortna, (100% Moscato Bianco), Massandra. Odležao najmanje dvije godine u hrastovoj posudi. Sadržaj alkohola ne prelazi 13%. Boja - svijetlo jantarna. Okus je slasan: nešto profinjeno, suptilno i elegantno s laganim citrusnim notama. Aroma nije inferiorna u odnosu na okus izvornosti i ostavlja osjećaj meda, trave, ruže i naranče. Poslužuje se uz slatki stol s pecivima, sirom i čokoladom.

Prosječni trošak: 836 rubalja.

vino Massandra Bijeli muškat Crveni kamen

Prednosti:

 • jednosortni;
 • nezaboravan okus i aroma;
 • visoku kvalitetu nagradilo je više od dva desetina zlatnih medalja s međunarodnih izložbi.

Mane:

 • nije otkriven.

Najbolja elitna slatka vina

3. Domini Veneti, Recioto Della Valpolichella Classico DOC, 2017

Recotto della Valpolicella vino je poznato još iz doba Rimskog Carstva. Proizvedeno od najveće farme na zemljama zvanim Classico Territory (tzv. Povijesna zona). Za sva vina Valpolicella koristi se grožđe sorti Molinara, Corvina - basic, Rondinella. Vina regije Valpolicella uvijek su se odlikovala bogatim, intenzivnim okusom. Najpopularnije među njima je Recioto - jako i moćno desertno vino - jedinstveni proizvod ove talijanske regije. Naš uzorak ima tamno rubinsku boju s podtonom trešnje. Aroma je zasićena crnim ribizlom i suhim šljivama, čokoladom i začinima. Poslužuje se uz slatki stol, kekse, čokoladu. Odlično se slaže sa sirevima i voćem.

Prosječni trošak: 4990 rubalja.

vino Domini Veneti, Recioto Della Valpolichella Classico DOC, 2017

Prednosti:

 • odabrani vinski materijal;
 • klasična tehnologija proizvodnje;
 • nevjerojatan okus i aroma.

Mane:

 • visoka cijena.

2. Rezervat Cantine Intorcia Marsala Superiore DOC

Sicilijanska Marsala iz obitelji Intorcia, koja je članica dobrovoljnog konzorcija posvećenog zaštiti vina Marsala. Farma je poznata po svom desertnom vinu. Marsala iz Intorcha - jaka, slatka, s udjelom alkohola od 19%. Ovo vino odležava u hrastovim posudama već 30 godina. Mono-sortni (Grillo100%). Zlatna medalja u Vinitalyu 2014. godine

Svijetlo zlatne boje.Okus je izvanredan po svojoj nevjerojatnoj mekoći, slatkoći i dugom aftertasteu. Buket sadrži med, karamelu, orašaste plodove i voće. Poslužuje se uz peciva, sir.

Prosječni trošak: 7212 rubalja.

vino Cantine Intorcia Marsala Superiore Reserve DOC

Prednosti:

 • jednosortni;
 • trideset godina izlaganja;
 • jedinstveni okus i aromu.

Mane:

 • visoka cijena.

1. Chateau Gilette, Sauternes AOC, 1990

Sauternes iz Bordeauxa. Bijela, slatka, s udjelom alkohola od 14,5%. Proizvođač - Chateau Gillette. Jedno vrijeme farma se bavila proizvodnjom suhog, polusuhog, slatkog i ekstra slatkog (Crème de Tête).

Danas - samo "Creme de Tete". Tehnologija je vrlo složena. Bobice rastu pod "pokrivačem" plemenite plijesni "Boyrutis Cinerea", koja pomaže sušenju bobica i povećava njihov sadržaj šećera. Jedinstveni proizvod odležava najmanje 18 godina i tek tada ide u prodaju.

Prosječni trošak: 34894 rubalja.

vino Chateau Gilette, Sauternes AOC, 1990

Prednosti:

 • okus s primjesama orašastih plodova i voća jednostavno je jedinstven;
 • izuzetna aroma koja podsjeća na voće, citrone i cvijeće;
 • bojom bogata jantarom.

Mane:

 • nepristupačna cijena.

Kao što možete vidjeti iz gornjeg TOP-a, slatka vina su dobro poznata našim potrošačima, iako su neke marke za nas i dalje egzotične. Urednici web stranice nadaju se da je naša recenzija odgovorila na neka pitanja koja se nameću prilikom kupnje slatkog vina: što su to slatka vina, po čemu se razlikuju od ostalih vrsta i kako odabrati najbolje. To će vam pomoći da ne pogriješite kada odaberete pristojno piće.

OSTAVITE RECENZIJU

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje