Najbolji objektivi za Canon fotoaparate za 2020. godinu

0

Fotografija je umjetnost zamrzavanja trenutka. Pojavom fotografske opreme ovo je postalo dostupno mnogima, s početkom ere digitalne fotografije - svima, bez obzira na spol i dob. Da biste napravili dobre SIM kartice, morate imati pristojnu kameru. Najpopularniji uređaji na ruskom tržištu su proizvodi tvrtke Kanon... Čini 44% svih kamera koje su Rusi kupili. Međutim, svaki će vam stručnjak reći da 70% uspjeha u ovom poslu ovisi o leći, a samo 30% o trupu. Urednici web mjesta "best-hr.designuspro.com" čitateljima nude recenziju "Najbolje leće za Canon fotoaparate za 2020. godinu", na temelju recenzija kupaca i preporuka stručnjaka.

Kamera s rupama

Rodonačelnik fotografske opreme bila je kamera obscura (lat. - mračna soba). O tome se saznalo još u petom stoljeću prije Krista, zahvaljujući kineskom filozofu Mo-tzuu, koji je ljudima pričao o pojavi slika na zidu u mračnoj sobi, kada je zraka svjetlosti prošla kroz malu rupu u njemu. Nešto kasnije, Aristotel je opisao princip njegova rada. U 10. stoljeću arapski je matematičar Alhazein uz njegovu pomoć dokazao linearnost širenja svjetlosnih zraka. U 13. stoljeću Roger Bacon ga je ponovno "otkrio".

Praktičnu primjenu camera obscura pronašli su umjetnici, a prvi od njih bio je veliki Leonardo da Vinci. Bila je to mračna soba s malom rupom u zidu. Zrake svjetlosti prolazeći kroz nju projicirale su na suprotni zid obrnutu sliku osvijetljenog predmeta ili krajolika, toliko bistru i zasićenu da je umjetnik mogao samo ocrtavati svoje konture i bojiti rezultirajuću sliku, zadržavajući sjene, tonove i srednje tonove.

Mnogi poznati slikari koristili su ovaj "alat" za slikanje slika, što je zahtijevalo detaljan crtež namještaja, arhitektonskih detalja. Istina, nisu svi bili zadovoljni obrnutom slikom.

Srednjovjekovni redovnik Reda Premonstranata, Johannes Tsan, uspio je riješiti ovaj problem. Nakon pažljivog rada na Leonardovim radovima, stvorio je 1686. godine prijenosnu verziju camera obscura, opremivši je zrcalom smještenim pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na svjetlosnu zraku. Projekcija u aparatu učenog redovnika pojavila se na vodoravnoj mat ploči, s koje je umjetniku bilo mnogo prikladnije kopirati već neokrenutu sliku na papir.

Heliografija i dagerotipija

Prvu fotografiju u camera obscura snimio je Francuz Nesipor Niepce.

Zanimljiv! Ne posjedujući dar crtanja, Niepce je želio da mu sunčeva svjetlost djeluje.Godine 1926., nakon godina eksperimentiranja s različitim skladbama, uspio je dobiti fotografsku sliku pogleda s prozora svoje radionice. Niepce je ovu sliku nazvao heliografijom.

Niepceov suvremenik i sunarodnjak Louis Daguerre, naprotiv, bio je nadaren umjetnik. Dok je radio u komičnom kazalištu Ambipo, eksperimentirao je s krajolikom prikazanim na ogromnim prozirnim platnima, mijenjajući njihovu rasvjetu uz pomoć mnogih zrcala. Nije bilo ograničenja za oduševljenje publike.


Daguerre je naslikao fragmente svojih diorama koristeći camera obscura. Želio je popraviti slike dobivene na staklu. Charles Chevalier, koji mu je pripremio leće, okupio je Daguerrea i Niepcea. Njihovo zajedničko istraživanje dovelo je do opremanja opskurne kamere fotoosjetljivom pločom, t.j. do pojave prve kamere.

Slike snimljene Daguerreovim aparatom nazvane su dagerotipovima.

Prva fotografska leća

Francuski optičar Charles Chevalier, onaj koji je okupio Niepcea i Daguerrea, zajedno s njegovim ocem, vlasnikom optičke radionice, bavio se proizvodnjom leća za mikroskope, teleskope i taloženjem sunčanih naočala. Otac i sin sastavili su prvi aparat za Niepceove eksperimente, napravili opskurne kamere za Daguerrea. Moj je otac izumio leću za kameru s rupama. Sin je to usavršio. Uz to, Charles je izumio vlastiti aparat za crtanje - lucidnu kameru.

Prvu fotografsku leću razvio je Charles Chevalier 1839. godine. Bila je to leća - akromatski meniskus. Chevalier ga je sastavio pomoću bikonkavne leće izrađene od optičkog stakla s visokim indeksom loma (flin) i bikonkavne leće s malim indeksom loma (krunice). U istom razdoblju izumio je dijafragmu šarenice, s metalnim oštricama.

Zanimljiv! 1849. godine Chevalier je na izložbi u Parizu dobio zlatnu medalju za fotografije Pjatigorska s okolicom, snimljene njegovim objektivom. Autor fotografija bio je poznati ruski fotograf S.L.Levitsky. 1877. Levitsky i njegov sin dobili su titulu dvorskih fotografa "Njihova carska veličanstva".

Odabir optike za CANON fotoaparate

Suvremena fotografska leća složen je optički uređaj koji uključuje:

 • optički elementi koji se sastoje od sfernih, asferičnih i leća niske disperzije;
 • optički stabilizator;
 • motor za autofokus;
 • dijafragma.

Da biste odredili kriterije za odabir visokokvalitetne optike za digitalni fotoaparat, trebali biste se upoznati s nekim njihovim tehničkim karakteristikama i mogućnostima. Te su informacije sadržane na naljepnicama na leći.

Kako dešifrirati oznaku

Sve naočale imaju natpise u kojima su šifrirane njihove glavne karakteristike. Morate ih znati čitati i razumjeti. Za Canon će najbolje biti "izvorno" staklo iste tvrtke. Stoga će prvi natpis koji ćemo potražiti biti riječ "KANON".

Možda postoje natpisi koji označavaju vrstu pucanja. Riječ "MACRO" znači posebno staklo dizajnirano za snimanje predmeta u mjerilu 1: 1 ili čak većem (to je također moguće). Riječ "LENC" znači da imamo posla s lećom, a ne s dvogledom ili teleskopom. Dakle, natpis CANON MACRO LENC ukazuje da imamo leću iz CANON-a za veliko snimanje.

Puni kadar i faktor obrezivanja

Digitalni fotoaparati mogu biti full-frame ili obrezani. Ova su se dva koncepta pojavila u svakodnevnom životu fotografa pojavom digitalnih fotoaparata. Širina običnog fotografskog filma je 35 mm, standardni okvir bio je 35 x 24 mm (ovdje ne razmatramo filmske kamere širokog formata).

U digitalnom fotoaparatu film je zamijenjen fotosenzibilnom matricom. Njegove dimenzije mogu odgovarati standardnom filmskom okviru 35 x 24 mm.Te se kamere nazivaju full-frame kamere. Fotoaparati s manjim senzorom nazivaju se "obrezani", od engleske riječi crop (cut).

Oznaka EF specifična je za nosač fotoaparata Canon (podnožje optike za tijelo opremljeno kontaktima za elektroniku). Jednostavno EF - govori nam da je ova leća dizajnirana za 5D, 6D i 1D fotoaparate s punim okvirom. Međutim, mogu se instalirati na druge fotoaparate tvrtke Canon, uključujući one obrezane. Slova EF-S označavaju samo staklo usjeva.

Dugo možemo razgovarati o prednostima i nedostacima obje vrste. Neki vole kamere s punim kadrom, neki rade isključivo s obrezivanjem i neće ga mijenjati. Jedno je sigurno: kamere s punim kadrom puno su skuplje od usjeva.

Oznaka žarišne daljine

Udaljenost od ravnine leće do matrice fotoaparata naziva se žarišna daljina. Vrlo je važno shvatiti da ovo nije karakteristika fotoaparata, već objektiva. Mjereno u milimetrima. Primjeri oznake: 35 mm, 50 mm, 100 mm.
Postoje dvije skupine leća:

 • zum - s promjenjivom žarišnom duljinom;
 • popravci - uz stalni fokus.

Žarišna daljina uređaja označena je jednim brojem: 35 mm, 50 mm itd. Što je broj manji, to je vidno polje veće. Objektivi žarišnih duljina do 50 mm nazivaju se širokokutnim lećama, jer mogu pokriti vrlo veliko područje u kadru. Optika s vidnim poljem većim od 90 stupnjeva naziva se ultra širokokutna.

Fiks od pedeset milimetara naziva se normalnim, jer pokazuje bez izobličenja ono što vidi ljudsko oko.

Optika žarišne duljine veće od 70 mm naziva se telefoto. Što je žarišna duljina duža, to je manji kut vidnog polja. Ako ovaj parametar prelazi 300 mm, optika se naziva super dug fokus.

Ispravcima nedostaje Zoom. Možete povećati ili smanjiti objekt samo pomicanjem prema objektu za fotografiranje izbliza ili udaljavanjem od njega da biste postigli široki snimak.

Žarišna duljina zuma je promjenjiva vrijednost. Primjer oznake: 70-200 mm. Zakretanjem prstena za zumiranje mijenjamo kut gledanja zbog čega se čini da se objekt vizualno približava ili udaljava. Profesionalni fotografi vješto koriste moć zumiranja i popravljanja kako bi se "poigrali" perspektivom i proporcijama objekata.

Oznaka otvora blende

Omjer otvora blende označen je brojevima 1: 5,6; 1: 2,8; 1: 1,2 itd. Ovaj parametar prikazuje maksimalnu količinu svjetlosti koju leća može propustiti. Što je manji broj nakon debelog crijeva, to je veća svjetlost takvog stakla. Na primjer, omjer otvora blende 1: 1,2 veći je od 1: 5,6. Poželjne su naočale s velikim otvorom blende. Pomoću njih možete snimati visokokvalitetne slike pri slabom osvjetljenju pri dugoj ekspoziciji bez upotrebe bljeskalice ili stativa.

Zanimljiv! Kako bi slikala daleku stranu Mjeseca, NASA je upotrijebila posebno izrađenu, najbržu na svijetu leću Carl Zeiss Planar 50 mm f / 0,7 s otvorom blende 1:07. Ukupno ih je proizvedeno 10.

Ispravci uvijek imaju konstantan omjer otvora blende. Za zumiranje, omjer otvora blende može se označiti s dva broja, na primjer, f 3,5 / 5,6. To znači da na minimalnoj žarišnoj duljini možete potpuno otvoriti iris (položaj 3.5). Ako kut gledanja smanjite vizualnim približavanjem objekta pomicanjem prstena za zumiranje, otvor blende automatski će se zatvoriti na 5,6, smanjujući otvor blende. Da biste nadoknadili nedostatak svjetla u kadru, morat ćete povećati ekspoziciju (brzinu zatvarača) ili povećati ISO (osjetljivost matrice).

Luksuzni segment

Laksheri, od engleskog "Luxury" - luksuz, znači da leća pripada najskupljem, najkvalitetnijem proizvodu. Ako na kućištu vidite slovo L i crveni rub, trebali biste znati da je ovo vrlo skupa stvar. Ova je optika uvijek opremljena otpornošću na prašinu i vlagu i najboljim lećama koje su trenutno dostupne. Takve naočale daju kontrastnu sliku, savršeno reproduciraju boje, ne iskrivljuju ništa.

Optički stabilizator slike

Vrlo koristan uređaj.Uklanja "zamagljivanje" slika od prirodnog drhtanja ruku, što je posebno važno za vlasnike teških fotoaparata, ili tijekom produženog snimanja, kada se ruke umore ili kod snimanja pri malim brzinama zatvarača bez stativa. Stabilizacija se aktivira posebnim gumbom na kućištu.

Motor s automatskim fokusom

USM označava vrstu motora s autofokusom. S ovom optikom nema potrebe za ručnim fokusiranjem. Motor automatskog fokusa će raditi automatski i zajamčeno je da će slika biti u fokusu. USM motor tijekom rada stvara neku buku. Prilikom snimanja videozapisa vlasnik će morati koristiti vanjski mikrofon kako se ne bi zabilježio šum motora. Umjesto USM-a možete vidjeti natpis STM. To znači da je autofokus opremljen tihim motorom. Kamera s funkcijom autofokusa prilagođena za snimanje video zapisa.

Šarka svjetlosnih filtera

Na prednjem rubu leće nalazi se navoj za pričvršćivanje svjetlosnog filtra. Da se ne bi pogriješili s njegovim dimenzijama, naznačen je njegov promjer, na primjer, Ø 50 mm.

Najbliža udaljenost fokusa

Označeno je u metrima. Označava najmanju udaljenost na kojoj možete približiti fotoaparat objektu kako biste postigli fokus. Ako se približite minimalnoj udaljenosti, autofokus se neće nositi sa svojim zadatkom i nećete moći dobiti dobru sliku. Ovaj je parametar važan za one koji vole snimati male predmete izbliza. Odgovarajuća oznaka minimalne udaljenosti fokusiranja može se primijeniti na prsten za fokusiranje ili prikazati u posebnom prozoru na bačvi leće.

Na što biste još trebali obratiti pažnju

Objektivi CANON uvijek imaju prekidač za automatsko i ručno fokusiranje, koji su označeni slovima AF i MF. Odaberite automatski (AF) način, usmjerite kameru na objekt i pritisnite okidač dopola. Fotoaparat počinje automatski hvatati fokus. Kad se fokus fokusira, pritisnite gumb okidača do kraja. Za ručni način rada pomaknite gumb u položaj MF.

Portretna fotografija

Najbolje leće za portrete su vrhunske leće. Najveći proračun ima otvor blende f / 1,8. Najbolji zum nikada ne može biti brži od f / 2,8. Osjeti razliku! Zbog većeg otvora blende, popravci daju zamućeniju pozadinu, što je vrlo važno za portret. Napokon, popravci imaju najbolje leće. Omogućuju bolji prikaz boja i bolje podnose pozadinsko osvjetljenje. To se objašnjava jednostavnošću uređaja za popravak u usporedbi sa zumom. Nema pokretnih dijelova, manje stakla, manje refleksija na sučelju leća-zrak, manje izobličenja.

Najbolje naočale za portretnu fotografiju imaju žarišne duljine 50, 80, 100, 135 mm. To su ispravci s dugim fokusom. Širokokutna osnovna slika stvara značajna izobličenja, što rezultira povećanim detaljima najbližim leći. Portret se može napraviti s uvećanim nosom, čelom, obrazima ili očima. Ako vam nije potreban portret, već crtić, možete koristiti optičku opciju.

Snimanje krajolika

Najbolji objektiv za pejzažne fotografije je vrhunski objektiv. Ako usporedimo osnovni i zum iste cijene, tada će osnovni uvijek biti kvalitetniji i stvarat će slike veće oštrine i boljeg prijenosa svjetlosti od zuma. No dogodi se da fotograf s fiksnom lećom neće moći prići objektu na potrebnoj udaljenosti ili će neželjeni predmeti pasti u kadar. Postaje potrebno malo smanjiti kut vidnog polja. Ovdje vam može pomoći širokokutni zum poput 16-35 mm, 17-40 mm. Kvaliteta slike bit će izvrsna, ali ne maksimalna (nije na prodaju).

Sport i divlje životinje

U ove svrhe koriste se optika s dugim i ultra dugačkim fokusom. Sportski reporteri najčešće koriste EF 400 mm f / 2,8 L IS USM. Kao što možete vidjeti iz oznake, ovdje se radi o ultra dugačkom fokusu luksuznog segmenta, s dobrim omjerom otvora blende (f / 2,8), optičkim stabilizatorom napona i USM motorom za autofokus.

Makro fotografija

Svi su se ikad divili snimkama cvijeća ili insekata velikih formata. Za takvo snimanje koristi se makro leća. To su posebne optike žarišnih duljina od normalne (50 mm) do 180 mm. Slika malog predmeta snima se preko cijelog kadra.Makro EF 100 f / 2.8 vrlo je popularan i omiljen kod makrofona EF 100 f / 2.8, s minimalnom udaljenostom izoštravanja od 31 cm. Omogućuje vam fotografiranje predmeta u prirodnoj veličini, uz izvrsnu oštrinu i reprodukciju boja.

Shift leća

Zanimljiv alat s mogućnošću pomicanja i naginjanja oko optičke osi. Ako se tijekom snimanja arhitektonskih objekata pojave izobličenja u perspektivi, ona se mogu ispraviti pomicanjem optike u odnosu na prozor okvira ili naginjanjem u odnosu na optičku os. Optika samo sa smicanjem ima oznaku PC (Perspective Correction). Leća, koja također može promijeniti kut nagiba, označena je TS (Tilt and Shift). Primjer - Canon TS-E 45 mm f / 2,8. Smjene su skupe, najmanje 1000 dolara.

Koju je leću bolje kupiti?

Osim matičnog stakla, CANON kamera može biti opremljena i optikom nezavisnih tvrtki. Razmotrite nekoliko najboljih proizvođača.

Najčešće se koriste proizvodi japanske tvrtke Sigma. Njegove jeftine naočale, koje se praktički ne razlikuju u kvaliteti od proizvoda tvrtke CANON, znatno su inferiorne u odnosu na cijenu. Istina, ovdje nije sve glatko s reprodukcijom boja. Sigma proizvodi daju toplije tonove. Koža i lišće drveća poprimaju žućkastu boju. Uzorci proračuna mogu dati sivu prevlaku. Ali to se može ispraviti grafičkim uređivačem.

Rjeđa je optika Tamron. Proizvodi ove japanske tvrtke zahtijevaju testiranje, jer se nekoliko istih leća može izrađivati ​​s različitim kvalitetama. Po cijeni su proizvodi Tamron nešto skuplji od Sigme.

Tu su i optika japanske tvrtke Tokina, američke Vivitar i njemačke Soligor. Izuzetno su rijetki na našem tržištu. Dakle, najbolja alternativa CANON lećama je Sigma optika. Međutim, ako proračun dopušta, najbolja opcija za CANON fotoaparat bio bi izvorni hardver.

Ocjena kvalitetnih leća za Canon fotoaparate

10. Canon EF-S 18-55 mm f3,5-5,6 IS STM

Otvara raspon zuma za fotoaparate s faktorom obrezivanja 18-55 mm i promjenljivom žarišnom duljinom. Pogodno za početnike kao obična čaša. Za snimanje u zatvorenom otvor blende nije dovoljan, ali to se poravnava snimanjem tronošcem i bljeskalicom. Kvaliteta slika, ovisno o tim uvjetima, jednostavno je izvrsna. Brzi autofokus prilikom snimanja video zapisa. STM motor radi tiho. Prosječna cijena: 5250 rubalja.

Canon EF-S 18-55 mm f3,5-5,6 IS STM

Prednosti:

 • dobra oštrina;
 • izvrsno prikazivanje boja;
 • stabilizator slike;
 • brzi autofokus;
 • pristupačna cijena.

Mane:

 • mali otvor.

Model lećeTehnički podaciProsječna cijena
Canon EF-S 18-55 mm f / 3,5-5,6 IS STMZum objektiv s promjenjivom žarišnom duljinom od 18 do 55 mm, kut gledanja 27,5 - 75,2 stupnja min., Minimalna udaljenost fokusiranja - 25 cm. Dizajniran za rad s kamerama s djelomičnim kadrom. Parametri otvora - 3,50-5,60, broj lopatica -7. Postoji optički stabilizator. Tihi STM pogon automatskog fokusiranja. Objektiv može biti opremljen filtrima u boji od 58 mm.5250 rubalja

9. Canon EF 28 mm f / 2,8 IS USM

Deveti položaj zauzima širokokutna prosta površina s otvorom f / 2,8. Ovo nije najveći pokazatelj među popravcima, ali optika s takvom dijafragmom ubraja se u brze. Uređaj ima svu potrebnu funkcionalnost i izvrsne optičke parametre za dobivanje visokokvalitetnih slika. Dizajniran za rad s full-frame kamerom, pružajući izvrsne pejzažne snimke. Pokazao se izvrsnim kao osoblje na izrezanim kamerama. Optički stabilizator je stvarno dobar. Automatsko fokusiranje je brzo i oštro. Prosječna cijena: 30.950 rubalja.

Canon EF 28 mm f / 2,8 IS USM

Prednosti:

 • kompaktna veličina;
 • mala težina;
 • izvrsna kvaliteta slike;
 • brzi autofokus;
 • izvrstan stabilizator.

Mane:

 • visoka cijena za ovu funkcionalnost.

Model lećeTehnički podaciProsječna cijena
Canon EF 28 mm f / 2,8 IS USMŠirokokutna primarna leća s fokusnom duljinom 28 mm, minimalnom udaljenostom izoštravanja 23 cm, otvorom blende 2,8 mm. Dizajniran za rad s full-frame kamerama. Opremljen optičkim stabilizatorom i USM motorom za autofokus. Optičkih elemenata - 9, skupina optičkih elemenata - 7. Težina 260 g. Prikladni su svjetlosni filtri promjera 58 mm.30950 rubalja

8. Canon EF 100 mm f / 2,8 Macro USM

Na osmom mjestu recenzije nalazi se objektiv za makro fotografiju. Svi njegovi čari naznačeni su na etiketi. To je telefoto početnik s ultrazvučnim motorom za autofokus. Dizajniran za rad s full frame fotoaparatom. S njom možete dobiti slike insekata ili cvijeća u mjerilu 1: 1 za cijeli kadar. Pomoću ovog stakla možete snimati makro, portret i koristiti ga kao telefoto objektiv. Dubinska oštrina je plitka, pa je najbolje raditi sa tronošcem. Izvrsna oštrina, ugodan bokeh, minimalna izobličenja. Automatsko fokusiranje je brzo, tiho i precizno. Neke uznemirava nedostatak stabilizatora, ali ne zaboravite da je ovo staklo izoštreno za makro fotografiranje, a škrinja u ovom žanru neće pomoći. Prosječna cijena: 28.300 rubalja.

Canon EF 100 mm f / 2,8 Macro US

Prednosti:

 • izvrsna oštrina;
 • visoki detalji;
 • pristojna osvjetljenost;
 • lijepo bokeh.

Mane:

 • mala dubina polja.

Model lećeTehnički podaciProsječna cijena
Canon EF 100 mm f / 2,8 Macro USMDugofokusna primarna leća za makro fotografiranje, s fokusnom duljinom od 100 mm, kutom gledanja od 24 stupnja, minimalnom udaljenostom fokusiranja od 31 cm, otvorom blende f / 2,8. Dimenzije 79x119 mm, težina 600 g. Optički elementi 12, skupine optičkih elemenata - 8. Opremljen ultrazvučnim motorom za autofokus, navoj za svjetlosni filtar, promjera 58 mm. Radi s full frame i crop kamerama.28.300 rubalja

7. Canon EF 17-40 mm f / 4 L USM

Prvo L u našoj recenziji. Izuzetno širokokutni zum s malim otvorom blende i USM motorom za autofokus. Rijetki su oni koji će nedostatke potražiti u optici luksuznog segmenta. Izvrsna trajnost, najkvalitetnija optika i sklop. Visok kontrast i izvrsna reprodukcija boja. Autofokus je vrlo precizan i ne promašuje. Pouzdana zaštita od ulaska prašine i vlage. S njim - čak i pod vodom. Mnogi ovu čašu smatraju osobljem, ali to nije sasvim točno. Ovo je specijalizirana vrhunska optika za pejzažne fotografije. Njegove izvrsne kvalitete u potpunosti se otkrivaju s full-frame kamerom. Prikladno kućište i sjenilo objektiva. Cijena L-ki nije visoka, u prosjeku - 31400. Prema kupcima - najbolji omjer cijene, kvalitete i funkcionalnosti.

Canon EF 17-40 mm f / 4 L USM

Prednosti:

 • vrlo izdržljiv;
 • svevremensko;
 • kvaliteta slike je izvrsna;
 • brz i precizan autofokus;
 • dimenzije i težina ne smetaju;
 • prihvatljiva cijena.

Mane:

 • oni jednostavno ne postoje.

Model lećeTehnički podaciProsječna cijena
Canon EF 17-40 mm f / 4 L USMŠirokokutna zum leća s promjenjivom žarišnom duljinom od 17 do 40 mm, otvorom blende f / 4, minimalnom udaljenostom fokusiranja 28 cm, kutom gledanja od 54 do 107 stupnjeva. Može raditi s full-frame kamerama i obrezati. Postoji 12 optičkih elemenata, grupa - 9. Dimenzije 83,5 x 96,8 mm. Težina 500 g. Ultrazvučni motor za autofokus. Zaštita od prašine i vlage.33.990 rubalja

6. Canon EF 28 mm f / 1,8 USM

Šesti redak zauzima fiksni otvor širokokutnog otvora. Korisnici ga cijene zbog kompaktnosti i male težine, velikog otvora blende, širokog kuta i izvrsne kvalitete slike. Savršeno zamućuje pozadinu. Ovo je sjajan slikar krajolika, ali portreti u cjelini izlaze vrlo dobro. Promjer navoja filtra - 58 mm vrlo je čest, nije teško podići bilo koji. Simbovi su oštri, boja je izvrsna. USM motor za autofokus radi besprijekorno. Prosječna cijena: 32.240 rubalja.

Canon EF 28 mm f / 1,8 USM

Prednosti:

 • brz i precizan autofokus;
 • veliki otvor;
 • širok kut gledanja;
 • visokokvalitetne slike;
 • kompaktnost.

nedostaci

 • nije uključena dovoljna veličina objektiva.

Model lećeTehnički podaciProsječna cijena
Canon EF 28 mm f / 1,8 USM Širokokutna osnovna leća s fokusnom duljinom 28 mm, otvorom blende f / 1,8, kutom gledanja od 75 stupnjeva, minimalnom udaljenostom fokusiranja 28 cm. Postoji 10 optičkih elemenata, grupe - 9. Autofokus s USM motorom. Dimenzije 73,6 x 55,6 mm, težina 310 g. Navoj za svjetlosni filtar promjera 58 mm.32240 rubalja

5.Sigma AF 8-16 mm f / 4,5-5,6 DC HSM Canon EF-S

Na petom je mjestu prvo i jedino staklo za Canon fotoaparate u našem pregledu. Ovo je Sigma proizvod, ultra širokokutni zum nije najveći otvor blende. Oznake označavaju da je nosač za ovo staklo namijenjen kamerama s malim okvirom.Vrlo dobro za fotografiranje krajolika i pogleda, posebno za one koji vole putovati u drevne europske gradove. Sve što želite snimiti uklopit će se u kadar. Optički stabilizator ne postoji, ali na takvim žarišnim duljinama nije potreban. Prosječna cijena: 44.990 rubalja.

Sigma AF 8-16 mm f / 4,5-5,6 DC HSM Canon EF-S

Prednosti:

 • izvrsna oštrina;
 • zasićene boje;
 • najširi kut gledanja, gotovo poput ribljeg oka;
 • visokokvalitetna montaža.

Mane:

 • nedostatak niti za svjetlosni filtar.

Model lećeTehnički podaciProsječna cijena
Sigma AF 8-16 f / 4,5-5,6 DC HMS CanonŠirokokutni zum objektiv s promjenjivom žarišnom duljinom od 8 do 16 mm, s nosačem Canon EF-S za fotoaparate s potpunim kadrom, s vidnim poljem od 75 do 114 stupnjeva, minimalna udaljenost fokusa 0,24 m. Optika: tri asferična + četiri elementa niske disperzije. Dimenzije - 75 x 105,7 mm, težina 555g. Ultrazvučni motor za autofokus.44.900 rubalja

4. Canon EF 135 mm f / 2 L USM

Četvrti je red zauzela druga L-ka. Osnovni fokus dugog fokusa za fotoaparate s punim kadrom, brz, s USM motorom za autofokus. Ne morate brinuti o kvaliteti izrade. Priželjkivana crvena pruga i slovo L na kućištu govore sami za sebe. Kvaliteta slika je nevjerojatna, čak i ako su snimljene u prolazu. Mnogi kupci smatraju ga najboljim Canonovim objektivom. Predaja boja, bokeh, oštrina su izvan svake pohvale. Veliki "portretist". Brzi i žilavi autofokus omogućuje vam snimanje sportskih i akcijskih scena.

Canon EF 135 mm f / 2 L USM

Prednosti:

 • oštrina po cijelom polju;
 • brz i precizan autofokus;
 • nevjerojatna oštrina;
 • izvrsno prikazivanje boja;
 • zaštita od prašine i vlage;
 • trajni materijal tijela.

Mane:

 • nije identificiran.

Model lećeTehnički podaciProsječna cijena
Canon EF 135 mm f / 2 L USMTeleobjektiv s fiksnom žarišnom duljinom od 135 mm, minimalnom udaljenostom fokusiranja od 90 cm, kutom gledanja od 18 stupnjeva. Optika: 10 optičkih elemenata. Uklj. 2 leće niske disperzije, sakupljene u 8 skupina. Dizajniran za rad s fotoaparatima punog formata i obrezivanje. USM motor za autofokus. Dimenzije 82,5 x112 mm, težina 750g. Leća može biti opremljena filtrima s navojem od 72 mm.48870 rubalja

3. Canon EF 100 mm f / 2,8 L Macro IS USM

Treći redak zauzima osnovno fokusiranje dugog fokusa s pristojnim otvorom blende f / 2,8. Ostali parametri govore sami za sebe. Ovo je makro staklo. Kvaliteta je tradicionalno izvrsna, optika je visoke klase i za sve vremenske prilike, s optičkim stabilizatorom i USM motorom za autofokus. Njegova je specijalizacija fotografija velikog formata. Međutim, izvrsno se bavi portretima i izvještavanjem. Ukratko, ovo je univerzalna optika, vrlo oštra, posebno na zatvorenom otvoru, s izvrsnim prikazom boja i gotovo bez izobličenja. Kupci vole izvrsni kardanski, brzi autofokus s 3 položaja. Prosječna cijena: 46.990 rubalja.

Canon EF 100 mm f / 2,8 L Macro IS USM

Prednosti:

 • visoka kvaliteta izrade;
 • izvrsna optika;
 • izvrsna oštrina i prikaz boja;
 • zaštita od prodiranja prašine i vlage.

Mane:

 • ako postoji, samo cijena.

Model lećeTehnički podaciProsječna cijena
Canon EF 100 mm f / 2,8 L Macro IS USMMakroobjektiv s dugim fokusom s fiksnom žarišnom duljinom od 100 mm, minimalnom udaljenost fokusiranja od 30 cm. Optika od 15 elemenata raspoređenih u 12 skupina. Dimenzije 77,7 x 123 mm. Težina 625 g. Autofokus s USB motorom. Dizajniran za rad s full-frame kamerama. Može raditi s usjevima. Opremljen ugrađenim optičkim stabilizatorom.46890 rubalja

2. Canon EF 35 mm f / 1,4 L II USM

Na drugom mjestu je brzi primerak sa žarišnom duljinom od 35 mm i USM motorom za autofokus. Oznaka II obavještava nas da je ovo već druga, poboljšana verzija ove čaše. Proizvod je izvanredan po svojoj idealnoj žarišnoj daljini. U većini slučajeva može se koristiti kao "osoblje". Autofokus je tiši i brži od ranije verzije. Također se bolje ponaša u mraku od svog prethodnika.Nema kromatskih aberacija. Uz sve užitke kvalitete L-segmenta: izdržljivost, vremenske prilike, optika visoke klase. Savršeno će se pokazati tijekom snimanja pejzaža, portreta u cjelini na otvorenom. Prosječni trošak: 86.990 rubalja.

Canon EF 35 mm f / 1,4 L II USM

Prednosti:

 • nedostatak kromatičnosti;
 • veliki otvor;
 • izvrsna oštrina;
 • svevremensko;
 • čvrstoća i kvaliteta montaže.

Mane:

 • vrlo visoka cijena.

Model lećeTehnički podaciProsječna cijena
Canon EF 35 f / 1,4 L II USMŠirokokutna brza primarna leća žarišne duljine 35 mm, minimalna udaljenost izoštravanja 0,28 m. Optika uključuje 14 elemenata, prikupljenih u 11 skupina, uklj. Dvije asferične i jedna leća niske disperzije. Kućište otporno na prašinu i vlagu, dimenzija 80 x 106 mm, težine 760 g. Membrana s 9 oštrica. Postoji navoj za svjetlosni filtar promjera 72 mm. Autofokus s USM motorom. 86990 rubalja

1. Canon EF 70-200 mm f / 2,8 L II IS USM

Prvu liniju i najbolje ocjene prima L-segment zuma s velikim otvorom blende, s optičkim stabilizatorom, USM motorom za autofokus, promjenjivom žarišnom duljinom 70-200 mm. Već prema ovim parametrima jasno je da je leća jedinstvena. Kut gledanja varira od gotovo normalnog do telefoto snimanja. Istodobno, oštrina je izvrsna za takav zum, čak i s otvorenim otvorom blende. Otvor blende f / 2,8 je najbrži za zumiranje. Stabilizator je pouzdan i stvarno sprječava otpad. Plus izvrsna optika, trajnost i otpornost na vremenske uvjete. Vrlo pristojna čaša za vrlo pristojnu cijenu. Prosječni trošak ovog čuda: 95.500 rubalja.

Canon EF 70-200 mm f / 2,8 L II IS USM

Prednosti:

 • brzo i precizno fokusiranje;
 • izvrstan stabilizator;
 • izvrsna oštrina.

Mane:

 • cijena nije za svakoga.

Model lećeTehnički podaciProsječna cijena
Canon EF 70-200 mm f2,8 L IS II USMObjektiv za telefoto zum s promjenjivom žarišnom duljinom od 70-200 mm, otvorom blende f / 2,8, minimalnom udaljenostom fokusiranja od 1,2 m. Otvor blende sa 8 oštrica. Optika: 23 optička elementa raspoređena u 19 skupina. Leće niske disperzije u količini od 5 kom. Optički stabilizator i USM motor za autofokus. Otporan na prašinu i vlagu. Dimenzije 88,8 x 199 mm. Težina 1490 g.91.017 rubalja

Kupnja kvalitetne optike digitalnih fotoaparata nije jeftino zadovoljstvo. Linija naočala za Canon prilično je opsežna. Da ne biste bacali novac, morate čvrsto znati u što želite pucati i u koje svrhe. Za "dušu" možete pokupiti nešto po pristupačnoj cijeni. Skupe naočale vrijedi kupiti ako idete ili ste već dugo "zreli" za aktivnost profesionalnog fotografa. U svakom slučaju, prije nego što odaberete, trebali biste proučiti vrste, prednosti i mogućnosti leća, saznati za kakvo snimanje su namijenjene. Koji je bolje kupiti, ovisi o vama, ali nikad vam neće škoditi slušati savjete i preporuke profesionalaca. Pažljivo proučite upute i opis čaše koju ste odabrali, saznajte koliko košta. Nadamo se da će vam naša recenzija pomoći da ne pogriješite pri odabiru.

OSTAVITE RECENZIJU

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Pročitao sam uvjete korisnički ugovor *