Najbolje daske za surfanje za 2020

0

Surfanje je ekstremni sport, suština je vožnja na valovima na posebnom uređaju. U surfanju ne postoje strogi zahtjevi i propisi; da biste ga savladali, trebaju vam samo visokokvalitetna daska i naporan trening. Prava oprema pola je uspjeha, pa je za sportaša početnika važno znati kako je pravilno odabrati. Urednici stranice "best-hr.designuspro.com" nude vam pregled najboljih dasaka za 2020. godinu.

Vrste surfanja

Sportska disciplina uključuje nekoliko područja:

 • Klasično surfanje je surfanje valom samo pomoću ploče. Jedna od njegovih vrsta je havajsko surfanje. Razlikuje se od uobičajenog po tome što sportaš ne stoji na aparatu, već leži na njemu.
 • Jedrenje na dasci jedna je od mogućnosti koja uključuje upotrebu ne samo daske za surfanje, već i jedra. Kretanje strukture posljedica je sile vjetra.
 • Wakesurfing. Vozi se na valovima koje stvara vučni čamac. U procesu ubrzanja sportaš klizi za čamcem, držeći se za uže, a zatim ga pušta.
 • Kitesurfing se kreće kroz vodu prateći zračno jedro - zmaj. Postupak je prilično kompliciran, jer sportaš mora istodobno kontrolirati i dasku za surfanje i padobran.
 • Stand-Up Paddleboarding (SUP) je kretanje vodom po veslu, ponekad je dozvoljeno i malo jedro. Za ovaj sport dostupni su veliki modeli.

Značajke dizajna daske za surfanje

Komplet ploče sadrži sljedeće elemente:

 • Paluba je gornja strana na kojoj osoba stoji ili leži. Da bi se spriječilo klizanje, prekriven je voskom ili se koriste gumene jastučiće.
 • Nos je prednji kraj uprtača. Njegov je oblik različit: šiljast, ravan ili zaobljen. Da bi se izbjegle ozljede, nos je ponekad opremljen zaštitnikom.
 • Rep je leđa, što određuje ponašanje daske za surfanje tijekom rada. Sadrži i hipoteku za pričvršćivanje sigurnosnog kabela. Postoje mnoge varijacije oblika repa, na primjer, zaobljeni kvadrat, zvijezda, pribadača, zaobljeni.
 • Rubovi su bočne strane; dinamičke karakteristike sportske opreme ovise o njihovom obliku i debljini.
 • Struna je traka od drveta dizajnirana da pojača čvrstoću daske za surfanje. Obično je centriran i prolazi od nosa do repa. U nekim uzorcima može biti odsutan, dok su drugi, naprotiv, opremljeni s nekoliko žica.
 • Peraje (peraja) važan su element zahvaljujući kojem osoba može kontrolirati opremu i kontrolirati njezino kretanje. Najčešće su peraje odvojive, njihov broj i vrsta ovise o vrsti daske za dasku.
 • Dno je donja strana projektila na koji je pričvršćena peraja. Različiti se modeli međusobno razlikuju u donjem zavoju, koji može biti stepenast ili ujednačen.

Vrste dasaka za surfanje

Suvremeni proizvođač nudi široku paletu uređaja za klizanje valova: kratki i dugi, široki i uski, s okruglim i šiljastim nosom. Neiskusni početnici obično nemaju pojma koju je školjku bolje kupiti. Da biste izbjegli pogreške pri odabiru, morate znati što su plivački pribor za surfanje, koji su njihovi parametri i funkcionalnost.

Mekani vrh (dugačak oko 7 stopa)

U pravilu je ovo prva sportska oprema koju je nabavila osoba koja želi testirati svoju snagu u osvajanju vodene stihije. Na njemu može trenirati čak i dijete. Izdržljivi materijal i mekani gornji poklopac pomažu početniku u zaštiti od ozljeda, a sama jedinica - od oštećenja tijekom neizbježnih udara o stijene i grebene. Softtops su veliki, što olakšava ustajanje i ravnotežu na njima. Još jedan plus takvih uzoraka je pristupačna cijena u usporedbi s drugim vrstama dasaka za surfanje.

Longboard (8 stopa ili više)

Takav je primjerak prvak u duljini, širini i debljini. Ima okrugli nos i rep i jedno do tri peraja. Longboards su poznati po svojoj stabilnosti i jednostavnosti upotrebe, pa su popularni među početnicima. Možete ga voziti na različite načine: sami ili zajedno, sjedeći ili ležeći, stojeći na nogama, pa čak i glavi. Glavni nedostatak takve opreme je previše nespretan i masivan, stoga je pogodan samo za opuštajuće klizanje duž malih i nježnih valova. Longboardi za profesionalce obično su izrađeni od stakloplastike, ali za početnike surfere idealne su izdržljivije plastične strukture.

Fanboard (duljina od 6,5 do 8 stopa)

Iz naziva jedinice (od engleske riječi fan - zabava, zabava) jasno je da je namijenjena lakoj i nepretencioznoj rekreaciji na vodi. Takvi su primjerci prilično debeli i dugi, ali ipak su njihove dimenzije manje od dasaka, pa su pokretniji. Fanborovi imaju razne oblike, veličine i broj peraja. Oprema je pogodna za početnike, kao i za iskusne surfere, kojima cilj nije izvođenje teških trikova, već zabava.

Shortboard (dužina od 5 do 7 stopa)

Ovo je najpopularnija vrsta opreme. To je tanka, kratka i uska struktura sa šiljastim nosom i 3-5 peraja. Kratka je ploča dizajnirana za ekstremne aktivnosti na otvorenom: mala veličina omogućuje vam da razvijete značajnu brzinu, izvodite složene trikove i vozite se u cijevima. To su sorte koje preferiraju profesionalci, ali za neiskusne surfere nisu najbolja opcija, jer je na njima prilično teško uravnotežiti. Prečice također imaju značajan nedostatak: nisu prikladne za vožnju na malim valovima.

Riblja ploča (duga 5 do 6 stopa)

Slični uzorci postojali su 70-ih godina prošlog stoljeća. Šire su i kraće od kratkih ploča, imaju 2 do 5 peraja i opsežni račvasti golublji rep. Dizajn je savršen za brzo i okretno klizanje u mirnoj vodi, ali može biti teško kontrolirati u velikim valovima. Gotovo svaki napredni surfer ima u svom arsenalu ribarsku ploču za one slučajeve kada je nemoguće voziti kratku ploču zbog malih valova.

Gan (dug 6 do 10 stopa)

Model je duga i gusta, ali uska ploča. Takva daska za surfanje dizajnirana je za jahanje ogromnih valova. Zbog svog izduženog oblika može se ubrzati, a zbog male širine ostaje upravljiv. Dizajn ima oštar nos i rep, potrebno je održati upravljivost u procesu rizičnog manevriranja na divovskim valovima.Gana je posebno izdržljiva i to ne čudi, jer će se obična ploča jednostavno slomiti pod navalom velikih valova. Prirodno, početnici ne bi trebali kupiti takve primjerke, već ih koriste samo majstori.

Jet surfanje

Jet surf zanimljiva je novost na tržištu robe za vodene sportove, a to je daska s motorom. To je brz i lagan model s funkcijom kretanja čak i u odsustvu vjetra i valova. Još ih se ne može nazvati masovnim proizvodom, ali i dalje stječu popularnost unatoč visokim troškovima.

Kriteriji za odabir daske za surfanje

Prosječna cijena opreme za vodene sportove prilično je visoka, pa ne biste trebali obavljati spontane kupnje. Da biste razumjeli na što treba paziti, trebate pogledati opis i ocjenu kvalitetne robe na Internetu, procijeniti njihov dizajn na fotografiji, proučiti preporuke iskusnih surfera, pročitati savjete i recenzije kupaca.

Također biste trebali uzeti u obzir nekoliko bitnih točaka:

 • Razina pripreme. Za početnike je prikladan softtop, longboard ili fanboard. Glavni zahtjevi za projektil su velika veličina, velika čvrstoća i mekani premaz. Profesionalni surferi mogu koristiti bilo koji model, ali u pravilu odabiru pokretnije i teže kontrolirane daske za surfanje (pištolj, ribarska ploča, kratka daska).
 • Visina i težina sportaša. Svaka daska za surfanje ima važan parametar - volumen. Prilikom odabira trebali biste uzeti u obzir omjer težine korisnika i volumena ploče. Za početnike optimalni omjer bit će 1 kg / 1 l, a majstori mogu pokušati voziti projektil s pokazateljem 3 kg / 1 l. Ako zanemarite ovaj parametar ili pogriješite u izračunima, daska za surfanje jednostavno će potonuti pod pretjeranom težinom osobe.
 • Mjesto za skijanje. Izbor opreme uvelike ovisi o tome gdje je planirate koristiti. Za pješčanu plažu s malim i mirnim valovima prikladna je dugačka daska, ali za kroćenje grebenskih valova pametnije je kupiti kratku ploču.
 • Klizanje. Stil skijanja uvijek se određuje karakteristikama i veličinom valova, a to, pak, ovisi o sezoni, strukturi dna, vremenu. Ne postoji univerzalna daska za surfanje za sve prigode. Stoga je osobi koja se planira ozbiljno baviti surfanjem poželjno imati na lageru nekoliko dasaka za različite vanjske uvjete.

Vrhunski proizvođači daski za surfanje

Trenutno tržište predstavlja nove predmete i popularne modele kineske i ruske proizvodnje, kao i brendirane proizvode iz Francuske, Australije, SAD-a i drugih zemalja. Da bismo shvatili koji je proizvod bolje kupiti od koje tvrtke, korisno je proučiti ocjenu pouzdanih tvrtki koje su stekle povjerenje potrošača.

Najbolji proizvođači:

 • BIC Sport. Vodeći je francuski proizvođač proizvoda za vodene sportove od 1979. godine. Njegova su glavna načela trajnost, dostupnost i kvaliteta. Tvrtka veliku pozornost posvećuje održivosti proizvodnog procesa i očuvanju okoliša. Za to joj je dodijeljena nagrada "Prix du Bateau Bleu".
 • Novi projekt surfanja (NSP). Ovo je poznata australska tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne i izdržljive ploče, kao i razne dodatke: vrećice, lišajevi, lopatice. Proizvodi tvrtke široko se koriste u školama surfanja i iznajmljivanjima.
 • Liquid Force je američka tvrtka specijalizirana za proizvodnju proizvoda za vodene sportove i srodne odjeće. Tvrtka aktivno sponzorira razne sportske događaje i promiče zdrav način života. 2005. i 2008. godine Udruga industrije vodenih sportova dodijelila je brendu Liquid Force naslovom „Proizvođač godine“, što ukazuje na visoku kvalitetu proizvoda.
 • JP Australia jedna je od omiljenih marki većine sportaša, koju je osnovao poznati windsurfer Jason Polyakov.Od 2007. godine proizvodi tvrtke dostupni su ruskim potrošačima. JP proizvode ne može se zamijeniti s drugima: razlikuju se ne samo izvrsnom kvalitetom, već i upečatljivim originalnim dizajnom.
 • Slingshot je američka marka osnovana 1999. godine. Tvrtka je trenutno svjetski lider u kitesurfingu. Postao je poznat ne samo po izvrsnim proizvodima, već i po inovativnim dostignućima, patente za koje kupuju druge poznate tvrtke.
 • Aqua Marina. Roba kineske proizvodnje ove tvrtke popularna je na domaćem tržištu zbog optimalne kombinacije cijene i kvalitete. Tvrtka postoji od 2002. godine i može se pohvaliti širokim asortimanom proizvoda za korisnike svih razina, kao i redovitim izdanjima novih proizvoda.
 • Gladijator. To je domaća marka u vlasništvu ruske tvrtke DV-Extreme. Tvrtka je prvak po niskim cijenama na tržištu vodenih sportova. Roba je certificirana, proizvedena u skladu sa svim zahtjevima i tehnologijama i pristojne je kvalitete. Paket obično uključuje ne samo dasku za surfanje, već i potrebnu dodatnu opremu: sigurnosni kabel, ruksak, veslo.

Pregled najboljih daski za surfanje za 2020. godinu

Najjeftiniji modeli

Za početnika surfera bitno je pitanje koliko košta oprema za surfanje. Početnik ne mora odmah kupiti skupu opremu; jednostavne proračunske kopije prikladne su za trening. Prema većini kupaca, oni imaju izvrsne karakteristike i mogu zauzeti svoje pravo mjesto čak i u kolekciji iskusnog surfera.

Daska za surfanje BIC Sport Mini Malibu Surf Original

Izrađena u Francuskoj s ekskluzivnom DURA-TEC tehnologijom, daska za surfanje pogodna je i za početnike i za iskusnije sportaše. Ovo je jedna od najprodavanijih daski za surfanje na svijetu. Popularnost modela zaslužna je za njihovu svestranost i izvrsnu vrijednost za novac. Ljuska je opremljena FCS perajom i ima ugrađenu štitnik za nos kako bi se povećala trajnost. Volumen: 46 litara, duljina: 220 cm, širina: 54 cm, debljina: 6,4 cm.

Trošak: 24.490 rubalja.

Daska za surfanje BIC Sport Mini Malibu Surf Original

Prednosti:

 • Jednostavnost korištenja;
 • velika snaga;
 • dug životni vijek;
 • atraktivan izgled;
 • niska cijena.

Mane:

 • prikladno samo za male valove;
 • nije dizajniran za izvođenje trikova;
 • mali volumen.

Daska za surfanje BIC Sport Malibu

Model iz serije PROGRESS odlikuje se povećanom trajnošću, ne boji se ogrebotina i čipova. Savršen je za često i naporno korištenje, na primjer na mjestima za iznajmljivanje. Izvrsna opcija za studente i napredne korisnike koji više vole opuštajući odmor na vodi. Zapremina: 58 l, duljina: 238 cm, širina: 56 cm, debljina: 7,3 cm.

Trošak: 26890 rubalja.

Daska za surfanje BIC Sport Malibu

Prednosti:

 • dobra stabilnost;
 • otpornost na habanje;
 • olakšati;
 • upravljivost;
 • pristupačna cijena.

Mane:

 • nije prikladno za ekstremnu vožnju;
 • mali izbor boja.

Wakesurf RAKETA TEČNE SILE 2020 Plava 4 ′ 8 ″

Brz i stabilan model za vožnju valovima iza čamca za vuču. Dizajniran za srednje surfere. Zahvaljujući račvastom repu, struktura je vrlo upravljiva. Sadrži EVA jastučić od pjene i dvije bočne peraje. Istodobno je moguće ugraditi i treću (središnju) kobilicu; za to su predviđene ugrađene rupe. Količina: 15,7 litara, duljina: 146 cm, širina: 50 cm.

Trošak: 29.950 rubalja.

Wakesurf RAKETA TEČNE SILE 2020 Plava 4 ′ 8 ″

Prednosti:

 • brzina i upravljivost;
 • maksimalno prianjanje i rukovanje;
 • stabilnost;
 • čvrstoća i besprijekornost strukture;
 • izbor dvije svijetle boje.

Mane:

nije prikladno za ekstremnu vožnju, teške zavoje i jedrenje u prvom redu.

Surfboard SIC Drifter 7.2

SIC je francuska marka u vlasništvu BIC Sporta. Drifter 7.2 je user-friendly model pogodan za korisnike svih razina vještina. Opremljen je s pola prstena za pričvršćivanje povodnika i potisnim mehanizmom TriFin.Zapremina: 55 l, duljina: 218 cm, širina: 56,52 cm, debljina: 7,62 cm.

Trošak: 30540 rubalja.

Surfboard SIC Drifter 7.2

Prednosti:

 • brzina i upravljivost;
 • velika snaga;
 • uključen dodatni pribor;
 • pristupačnost;
 • Jednostavnost korištenja.

Mane:

 • ne možete odabrati boju;
 • nije pogodan za složene trikove.

Modeli srednjeg cjenovnog segmenta

SUP i daska za jedrenje na napuhavanje JP Younggun Air Le Ws

Model je dizajniran za dva sporta odjednom i stane u mali ruksak. Prikladan je čak i za podučavanje djece zahvaljujući svojoj stabilnosti, lakoći i sigurnosti. Čak i ako osoba udari u dasku za surfanje, neće biti ozbiljno ozlijeđena zahvaljujući strukturi na napuhavanje. Oprema je opremljena središnjom perajom koja pomaže sportašu da održi kurs. Zapremina: 212 L, duljina: 270 cm, širina: 80 cm, debljina: 12,7 cm.

Trošak: 58.520 rubalja.

SUP i daska za jedrenje na napuhavanje JP Younggun Air Le Ws

Prednosti:

 • kompaktnost;
 • mala težina;
 • sigurnost;
 • praktičnost skladištenja;
 • jednostavnost popravka;
 • otpornost na udarce.

Mane:

 • mala brzina;
 • nije prikladno za utrke, vratolomije i sportske događaje;
 • priprema potrebna prije upotrebe (napuhavanje).

SUP i daska za jedrenje na napuhavanje Unifiber Experience Iwindsurf 280

Idealan model kineske proizvodnje za početnike, posebno je dizajniran za upotrebu u školama surfanja i mjestima za iznajmljivanje. Zbog svoje male veličine, projektil je prilično upravljiv. Krma je dodatno ojačana PVC obodom za lakše okretanje. Paket uključuje 2 peraje, udoban ruksak na kotačima, komplet za popravak i pumpu. Količina: 275 l, duljina: 280 cm, širina: 86 cm. Preporučena korisnička težina: do 110 kg.

Trošak: 72.210 rubalja.

SUP i daska za jedrenje na napuhavanje Unifiber Experience Iwindsurf 280

Prednosti:

 • održivost;
 • sigurnost;
 • kompaktnost;
 • mala težina;
 • udobna prostirka Diamond Groove.

Mane:

 • vrijeme provedeno na inflaciji;
 • Ne stavljajte teške predmete na valjanu ploču zbog opasnosti od oštećenja.

Kruti SUP SIC Tao Surf X 31,5 St Art

Model stiropora, zasnovan na tradicionalnoj dugoj ploči, pruža visoke performanse na valovima i izvrsno rukovanje u mirnim vodama. Idealan je za podučavanje škola surfanja, obitelji i mjesta za iznajmljivanje. Dizajn je opremljen hipotekama za osiguranje sigurnosnog kabela i hidrauličkog paketa, kao i tri rebra. Prostirka EVA ugodne je teksture i sprječava klizanje. Vanjski ASA polimerni premaz osigurava trajnost opreme. Zapremina: 145 litara, duljina: 279 cm, širina: 80 cm, težina: 10,9 kg.

Trošak: 85.080 rubalja

Kruti SUP SIC Tao Surf X 31,5 St Art

Prednosti:

 • veliki volumen;
 • krutost;
 • izvrsno prianjanje;
 • udobna Ergo-Grip ručka;
 • otpornost na udarce.

Mane:

 • problematičan transport i skladištenje zbog velike veličine;
 • veći rizik od ozljeda u usporedbi s daskama za napuhavanje.

SUP daska na napuhavanje za skupinu ljudi Aqua Marina Mega

Ovo je izvrsna opcija za veliku skupinu ljudi, može izdržati do 650 kg, a istovremeno može primiti do 7 osoba. Model je testiran i testiran u najtežim uvjetima. Može se koristiti i po mirnom vremenu i pri niskim valovima. Uključuje pet odvojivih peraja, torbu za nošenje i ručnu pumpu. Količina: 1400 l, dužina: 550 cm, širina: 152 cm, debljina: 20 cm.

Trošak: 94580 rubalja.

SUP daska na napuhavanje za skupinu ljudi Aqua Marina Mega

Prednosti:

 • prostranost;
 • krutost;
 • održivost;
 • dobra upravljivost;
 • mogućnost pričvršćivanja prtljage;
 • lako čuvanje i nošenje (13 ručica).

Mane:

 • nije pogodno za ekstremnu rekreaciju i natjecanje;
 • zahtijeva vrijeme pripreme prije upotrebe.

Premium modeli

Univerzalna daska za hidrogliser pretvarača praćke

Model se može koristiti kao hidrogliser, kao i klasična daska za surfanje. Oprema za sve prigode koju je lako transportirati i pohraniti. Dizajnirano za napredne korisnike i profesionalce. Zapremina: 26 l, duljina: 164 cm, širina: 46 cm, debljina: 5,5 cm.

Trošak: 100.700 rubalja.

Univerzalna daska za hidrogliser pretvarača praćke

Prednosti:

 • višenamjenski dizajn dva u jednom;
 • sposobnost pričvršćivanja jarbola na različitim mjestima zahvaljujući vodilicama tračnica;
 • brze odvojive peraje;
 • prikladna opcija za putovanje;
 • ekskluzivni dizajn.

Mane:

 • nije prikladno za početnike;
 • visoka cijena.

Čvrsta SUP i daska za jedrenje JP Folije škriljevac 8,2 X 30 Ipr Ws

Ova je oprema pogodna za surfanje i foliranje. Poseban oblik dna omogućuje lako rezbarenje i odmjereno podizanje. Rub je prekriven posebnim polipropilenskim vlaknom Innegra, koje strukturi daje krutost i čvrstoću. Vanjska prevlaka je pigmentirana, a ne obojena, pa je isključena mogućnost čipsa. Za svestranost i mogućnost korištenja u različitim sportskim područjima, model je dobio nagradu "Paddlesports Product of Year 2020: Stand Up Veslanje". Volumen: 128 L, duljina 248 cm, širina: 76 cm, debljina: 11,3 cm.

Trošak: 118 690 rubalja.

Čvrsta SUP i daska za jedrenje JP Folije škriljevac 8,2 X 30 Ipr Ws

Prednosti:

 • stabilnost;
 • brzina mlaza;
 • otpornost na udarce
 • svestranost;
 • stilski izgled.

Mane:

 • visoka cijena;
 • složeno skladištenje i transport.

Kruta SUP ploča JP Race Flatwater Carbon 14'0

Dizajniran posebno za profesionalne sportove i utrke na ravnoj vodi u vjetrovitom danu. U njegovom razvoju sudjelovali su poznati sportaši. Projektil je sposoban izdržati veliku težinu - do 105 kg. Količina: 277 litara, duljina: 426 cm, širina: 63,5 cm, debljina: 21 cm.

Trošak: 180 000 rubalja.

Kruta SUP ploča JP Race Flatwater Carbon 14'0

Prednosti:

 • izvrsno klizanje;
 • stabilno kretanje i preokreti;
 • visoka stabilnost;
 • veliki volumen;
 • dobra racionalizacija;
 • izvrstan dizajn.

Mane:

 • visoka cijena;
 • velike dimenzije;
 • nije prikladno za početnike.

Kruta SUP ploča JP Flatwater Race 14'0 "X 21.5" Pro

Model profesionalnog osposobljavanja i natjecanja. Njegova glavna karakteristika je nisko mjesto zone u kojoj se sportaš nalazi i voluminozne strane. To osigurava maksimalnu stabilnost konstrukcije i dobru ravnotežu čak i u uvjetima jakog vjetra. Zapremina: 243 L, duljina: 426 cm, širina: 54,9 cm, debljina: 26,8 cm.

Trošak: 221610 rubalja.

Kruta SUP ploča JP Flatwater Race 14'0 "X 21.5" Pro

Prednosti:

 • održivost;
 • zaštita od prodiranja vode;
 • ugodno kretanje na dasci za surfanje;
 • maksimalna snaga;
 • laganu težinu.

Mane:

 • visoka cijena;
 • velike dimenzije.

Kupnja opreme za surfanje mora se ozbiljno shvatiti, jer čak i proračunske stavke koštaju puno novca. Surfer početnik može imati pitanje gdje kupiti uzorke o kojima se raspravljalo u pregledu. Problem se rješava jednostavno: bilo koju dasku za surfanje možete bez problema naručiti putem interneta u internetskoj trgovini, bez napuštanja vlastitog doma. Ako imate iskustva s korištenjem proizvoda predstavljenih u recenziji ili drugih zanimljivih modela, recite nam o tome u komentarima.

OSTAVITE RECENZIJU

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Pročitao sam uvjete korisnički ugovor *